Helilooja Gennadi Podelski kaks kokkupuudet Virumaaga

Paavo Kangur
, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gennadi Podelski.
Gennadi Podelski. Foto: Erakogu

Rakvere teatri orkestrisse kuulus aastatel 1944 ja 1945 ka helilooja Gennadi Podelski. Ta oli siis 17-aastane noormees. Tänavu oleks heliloojal täitunud 91. eluring.

Suur osa helilooja Gennadi Podelski eluloost on mähkunud saladuseloori. Veel mäletatakse, et ta oli Georg Otsa klaverisaatja ja kontsertmeister. Teda peetakse meheks, kes kirjutas tuntud avamängu Raimond Valgre “Saaremaa valsile”. Podelski oli Eesti esimese popansambli Laine looja ja tema viis Moskvasse ka Jaak Joala, käies ööbikuga läbi nii kultuuriministeeriumi kabinetid kui ka plaadifirma Melodija.

Podelski looming on Eesti kerge muusika ammendamatuks, kuigi veidi unustatud varasalveks. Kriitikud on esile tõstnud tema laule “On kallis mulle kodupaik”, “Nõmmetee” ja “Metsaneid”. On maitseasi, kas meeldivad rohkem need lood või hoopis Vello Orumetsa esitatud “Nüüd anna käed”, Kalmer Tennosaare tuntuks lauldud “Vana klaver”, “Ärge uskuge aprilli” Uno Loobi repertuaarist või Heli Läätse lauldud “Hea” ja “Piibeleht”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles