Lahemaa sünnipäeval näeb maastikuteatrit

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Palmse mõis.
Palmse mõis. Foto: Arvet Mägi

Lahemaa rahvuspargi sünnipäevapidu 29. mail Palmse mõisas avatakse kell 12.40 ning tegevust jätkub kõigile südaööni. Looduse ning kultuuripärandi töö- ja õpitubade ja loodusõppe huviprogrammide kõrval näidatakse mõisa härjatallis maastikuteatrit.

Eesti Maaülikooli maastikuteater on panoraamekraaniga simulaator maastike näitamiseks. Maastikuteatris istudes tekib sundimatult tunne, justkui viibiks reaalselt keset näidatavat maastikku – toimuvad virtuaalsed jalutuskäigud metsades ning põnevuse tekitamiseks ka ülehelikiirusel lennud Eesti kohal. „Lahemaa rahvuspargi sünnipäevalised saavad maastikuteatris osaleda teaduslikus eksperimendis – keskkonnapsühholoogilise katsega püüame välja selgitada, kuidas mõjuvad erinevad metsad inimestele,“ rääkis Eesti Maaülikooli põllumajandus- ja keskkonnainstituudi maastikuarhitektuuri osakonna lektor Peeter Vassiljev.

Veel saab sünnipäeval osaleda loodusõppe huviprogrammides: taime-, puude- ja linnuretkedel, uurida samblamaailma salapära, tutvuda vee-elustikuga, õppida kasutama loodusvaatluste andmebaasi, mõõta pargipuid, määrata erinevaid seeneliike (seene viljakehasid) ning puitu ja käbisid, lugeda aastarõngaid, ära tunda metsloomi (lõualuude järgi) jne. Lisaks sellele tutvustatakse õppimisvõimalusi Eesti Maaülikoolis.

Palmse mõisa sepikojas töötavad sepad, härjatalli ümbruses tutvustavad kultuuripärandit muuseumid, käsitöötalud, külaseltsid, kohalikud ettevõtjad ja vabaühendused.

Rahvuspargi ajalugu taaselustub filmilintide vahendusel: kinolinale jõuab rahvuspargi algusaastate dokumentalistika, teiste hulgas 1984. aastal loodud ja 2011. aastal taastatud Peeter Toominga film "Lahemaa rahvuspark".

Lahemaad tutvustab uue nurga alt sünnipäevaks valminud ligi 100 autori loominguna sündinud paneelnäitus "Väärtuslik Lahemaa". Autorite seas on teadlasi, kohalikke elanikke, Lahemaale ja Eestile ühel või teisel moel olulisi inimesi.

Kahel laval saab päeva jooksul kaasa lüüa rahvakultuuriprogrammis, milles osalevad Lahemaal tegutsevad tantsutrupid, erinevad koorid, regilaulukollektiivid ja rahvamuusikud.

Õhtul loovad peomeeleolu Lahemaa Rahwamuusikud ja Kukerpillid, pidu lõpeb simmaniga mõisa kõrtsis.

Sünnipäeva täpsem kava koos kõigi esinejate ja erinevate tegevustega on Keskkonnaameti kodulehel 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles