Tapa kaitselinnakus käivitus erioperatsioon tiivuliste päästmiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pääsukesed varjusid autoratta alla.
Pääsukesed varjusid autoratta alla. Foto: Marina Loštšina

Eelmise nädala keskel, ajal, mil Tapa kaitselinnakus valmistus brigaad ajateenijate saabumiseks ning nii-öelda uue õppeaasta alguseks, oli õhutõrjepataljoni tulepatareiveebel Birgo Vene sunnitud leidma aega ootamatu päästeoperatsiooni läbiviimiseks.

Päästmist vajasid viis hinge, kes olid kukkunud alla peaaegu kolme meetri kõrguselt, ja nende ema, kes paaniliselt ringi liikus.

Ilmselt oskamatusest olid pääsukesed ehitanud pesa kasarmu katuse alla valesti. Mida oleksid pidanud tiivulised teisiti tegema, pole teada, igatahes tuli pesa koos viie pojaga kuival ajal katuse räästa küljest lahti ja kukkus maha. Pojad pääsesid ehmatusega ning otsustasid, et kõige targem ning ohutum oleks varjuda veoauto rataste alla. Sealt juba loo alguses mainitud mainitud veebel nad leidiski.

Olukord oli uus, ja kui ajateenijatega seotud probleemide lahendamisega tuleb Birgo Vene toime piltlikult öeldes lennult, siis lindude hädaolukorraga silmitsi seismine ei ole kompaniiveeblile just igapäevane töö. Appi tulid kaasteenijad.

Et territooriumil on varasemalt nähtud nii kasse kui ka rebaseid, otsustati pääsukesed kuhugi kõrgemale ümber kolida. Jättes kõrvale hirmud ning lapsepõlves kuuldud õpetussõnad, et linnupoegi ei tohi puutuda, sest siis ei võta emalind neid enam omaks, leiti pappkast, kinnitati see katuse alla ning pandi linnupojad uude pessa. Läks paarkümmend minutit ning juba oligi emalind õnnelikult platsis ja päästemeeskond sai jätkata oma igapäevaseid tegevusi.

Tänaseks on õnnetusest, päästeoperatsioonist ning lindude uue majja kolimisest möödas viis päeva. Hommikul oli “pesa” tühi. Linnud olid ära lennanud. Täna tulevad Tapa linnakusse noored inimesed, kes asuvad õppima riigi kaitsmist. Kasarmu täitub tulevaste Eesti kaitsjatega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles