Õigeusu kirikus tähistati pühaku väljakaevamise aastapäeva

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rakvere Jumalaema Sündimise kirikus tähistati täna liturgia, palveteenistuse ja lõunasöögiga preestermärter Sergius Florinski säilmete leidmise 15. aastapäeva.

151. Pjatigorski jalaväepolgu vaimulik preester Sergius Florinski mõrvasid 1918. aastal Rakveres punased ja ta maeti Palermo ühishauda, kust sängitati hiljem ümber Rakvere linnakalmistule.

2002. aasta suvel kuulutas õigeusu kirik ta pühaks uusmärtriks ja järgmise aasta 2. juulil kaevati tollase õigeusu kiriku metropoliidi Korneliuse juuresolekul pühaku säilmed välja ja toimetati need kirikusse. Säilmed korrastati ja kirikulistele on need vaatamiseks ja palvetamiseks avatud 13. septembrist 2003.

"Oma pühaku olemasolu on loomulikult kirikule väga oluline, eriti tähtis on see veel meie Rakvere kogudusele. Pühad säilmed annavad meie palvetele lisajõudu ning võimaluse olla jumalale lähemal," rääkis Kornelius väljakaevamiste ajal.

Sergius Florinski säilmed on esimesed avatud pühakusäilmed Eestis. Küll on aga Eestis pühakuid, kes on kirikusse maetud. Tuntuim neist on ilmselt 1919. aastal Tartus enamlaste mõrvatud esimene eestlasest pühak piiskop Platon, kes on maetud Tallinna Issanda Muutmise Peakirikusse. Kui Sergius Florinski oleks olnud maetud samuti kirikusse, ei oleks tema säilmeid üles kaevatud. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles