Kindlustus hoiatab: puhkuse ajal tuleb ette veekahjusid ja käib vargaid

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sissemurdmine. Foto on illustratiivne
Sissemurdmine. Foto on illustratiivne Foto: Sander Ilvest

Suvi ja puhkuste aeg toob kindlustusele rohkesti veeleketega, tormiga, hooleta jäetud aiamööbli ja varaste põhjustatud kodukahjuga seotud juhtumeid. 

Seesami varakindlustuse tootejuht Dagmar Gilden ütles, et kauaks valveta jäetud kodudes juhtub palju õnnetusi ja kahjud on tihti ulatuslikud.

Eelmisel aastal hüvitas Seesam oma klientidele 1600 kodukindlustuse kahjujuhtumit. Kahjude arvu poolest olid ülekaalukalt esikohal veekahjud, seejärel vargused ning tormi- ja tulekahjud. Eelmise aasta keskmine kodukahju küündis 1300 euroni. Suurim summa oli 250 000 eurot, mis kulus punase kuke roaks langenud elumaja taastamiseks. 

Levinumaks kodukahjuks on näiteks veetorude, -boilerite või -kraanide purunemisest tulenev veekahju. Tihti võib selline õnnetus saada alguse ka naabrite korterist, ja kui tavalisel tööpäeval jõuab inimene ehk veelekkele või toru purunemisele reageerida, siis rahulikult puhkust nautiv inimene võib koju naasta alles kurjakuulutava kõne peale. Selleks ajaks on aga laiaulatuslik kahju tekkinud ja kahjusumma hulga suurem.

Keskmiselt tuleb veekahjude tõttu kodu remondile kulutada 1700 eurot. Kui kodu on kindlustatud, tasub remondi eest kindlustus ning koduomanik ei pea oma reserve kulutama.

Seesami esindaja soovitab kodust lahkudes veekraanid üle kontrollida ja võimalusel vesi kinni keerata. Kindlasti võiks usaldada varuvõtme mõnele lähedasele inimesele, kes vajadusel elupaika kontrollida saab.

Hiliskevadel tõuseb järsult sissemurdmiste arv, mille kõrghooaeg kestab septembrini.

"Varguste kõrgperioodil registreerivad meie kahjukäsitlejad keskmiselt 13 kahju kuus. Kogenud pikanäpumehed varastavad eramute aiast mööblit ja teisi laokile jäetud väärtuslikke esemeid ning abihoonest hinnalisi tööriistu, mida on lihtne edasi müüa. Korterelamute panipaikadest lähevad loosi aga jalgrattad ning korteritest raha, pangakaardid, arvutid, kaamerad, ehted ja muu väärtuslik,“ loetles kindlustaja varaste lemmikesemeid.

Gildeni sõnul ei tohi vargust vargale lihtsaks teha, mistõttu soovitas ta jalgrattad, muruniidukid, lapsevankrid siseruumidesse viia ja uksed lukustada.

Vargal on kõige mugavam sisse pääseda lahti jäetud aknast, rõdu kaudu ja ebakvaliteetse lukuga uksest. Oluline on ka kodust lahkudes kallis tehnika ja muu väärtuslik silma alt ära panna, aknad korralikult sulgeda ning postkast tühjendada või paluda seda teha naabril.

"Suvisesse kahjustatistikasse annavad oma panuse ka vihm, tormid ning äike, nende põhjustatud üleujutused ning purustused. Tormiste ilmadega võib tuul palju pahandust teha, tuleb karta kukkuvaid puid, lendavaid batuute, hooneosi ning lahti rebitud antenne,“ hoiatas kindlustaja. 

Puhkusele minnes tuleb veenduda, et aiamööbel ja muu kergesti lendu tõstetav kraam oleks turvaliselt hoiustatud ning äikese vastu on parim kaitse ühendada elektriga töötavad seadmed pistikupesast lahti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles