Tänavune seeneaasta tuleb ilmselt kesine

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi ilmad on olnud kuivad, usuvad loodusinimesed, et seeni siiski tuleb.
Kuigi ilmad on olnud kuivad, usuvad loodusinimesed, et seeni siiski tuleb. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Kuigi metsas võiks juba leiduda esimesi kukeseeni ja pilvikuid, ütlevad looduseinimesed, et kuivus on oma töö teinud ja metsas söögi­seeni pole.

Vihula kandis toimetav loodusterapeut Hipe Rohila rääkis, et ühel jalutuskäigul poolteist nädalat tagasi nägi ta võitatikut. “Tegime naabrinaisega kohe kahe väikese seene peale kaerajaani. Loomulikult oli need ussitanud,” sõnas Rohila muiates.

Seeneaastast rääkides nentis taimetark, et targad inimesed on öelnud: seeni ei saa tulla, sest maapind on liiga kuiv. “Seeneniidistik vajab palju niiskust, et välja areneda. Aga isegi rabad ja kraavid on kuivad.”

Ehkki olukord on halb, on Hipe Rohila kindel, et temal ei jää seened saamata. “Minu salajasse

seenekohta tulevad lehterkukeseened oktoobris. Neid saan kuivatada korvide viisi, teiste seente saamises ma kahtlen,” ütles Rohila.

Bioloog Asta Tuusti ütles, et ta pole Lahemaa metsadesse sattunud, kuid Ida-Virumaa metsas oli kukeseeni, peenikese puruna. “Kukeseeni müüakse ka turul, aga need võivad olla lõuna poolt,” sõnas Tuusti.

Ta siiski märkis, et ilma seenteta pole ühelgi aastal jäädud. “Kindlasti kuskilt seeni saab, vihma on tulnud ebaühtlaselt, aga sõltub kasvukohast,” märkis Tuusti. Ta lisas, et seenerikkus ei sõltu ainult konkreetse aasta ilmast. “Kukeseen on sümbioosis puudega, seened on sellest sõltuvad, kuidasmoodi puud ennast tunnevad.”

Bioloogi soovitus oli üks: looduses tuleb ringi käia lahtiste silmadega. “Seened tuleb selgeks õppida,” märkis Tuusti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles