Simuna kihelkonna rahvas jättis Avanduse mõisaga hüvasti

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simuna kihelkonnapäevad. Tantsusimman Avanduse mõisa ees.
Simuna kihelkonnapäevad. Tantsusimman Avanduse mõisa ees. Foto: Eva Klaas

Rahvas jättis laupäeval Simuna kihelkonnapäevade raames toimunud kontsertide ja tantsusimmaniga pidulikult hüvasti Avanduse mõisaga.

Väike-Maarja vald müüs sügisel mõisa osaühingule Kuukala, kes kavatseb seal avada majutuskoha koos toitlustuskohaga.

Alates 1. augustist peavad seal tegutsevad asutused- noortekeskus, Väike-Maarja muusikakooli Simuna osakond, naisteklubi ja raamatukogu hoonest välja kolima.

Osavallavalitsus hakkas uues kohas- päästekomando hoones- tegutsema 27. maist.

Hüvastijätupidu algas laupäeva õhtul Avanduse mõisa saalis  muusikakooli õpilaste  ja Simuna rahvamaja laululaste esinemisega. Järgnes operetikontsert, kus astusid üles sopran Margit Saulep ja tenor Alar Haak, keda saatis klaveril Ülla Millistver.

Simuna rahvamaja juhataja Auli Kadastik märkis enne laste esinemist, et mõisahoonest lahkumisel on märksa laiem märgiline tähendus. “Mõneti on kihelkond ühest mõisast ilma,” ütles Kadastik.

Auli Kadastik sõnas, et kuigi ta juhatas juba talvist kontserdi sisse kui viimast, on lapsed siiki mõisas veel mõned korrad esineda saanud. “Aga see kontsert jääb küll kahjuks viimaseks,” lausus Kadastik.

Operetikontsert võeti rahva poolt vastu väga soojalt, pärast selle lõppu aplodeerisid inimese pikalt ja püsti seistes.

Õhtu jätkus tantsusimmaniga mõisa ees, kus lõid kaasa rahvatantsurühmad Simunast, Laekverest ja Muugast. Ühise rongkäiguna liiguti rahvamajja kihelkonna päevi lõpetavale peole.

Reedel ja laupäeval toimunud Simuna kihelkonnapäevad olid arvult seitsmendad, ühtlasi tähistati 20. aasta möödumist esimestest kihelkonnapäevadest, mis leidsid aset samuti Simunas.

Kihelkonnapäevad kutsusid ellu kolm valda- Avanduse (praegu liitunud Väike-Maarjaga), Rakke ja Laekvere vald. Edaspidi on neid korraldatud kordamööda Simunas, Rakke ja Laekvere vallas.

Lõppenud kihelkonnapäevadesse mahtus eripalgelisi üritusi, näiteks näitertruppide etendused, hilisõhtune retrokino ning Järva-Jaani priitahtlike pritsimeeste ühtaegu nii lustakad kui õpetlikud etteasted “Tuli lahti” ja “Ennetus eelkõige.”

Üks kihelkonnapäevade ettevõtmine toimus ka Simunast väljaspool: tänavakorvpalli võistlus “Kossuäss” peeti Laekvere staadionil.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles