Kohalikud marus: linn ehitab joodikutele punkrit (1)

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodutute varjupaiga elanikud pidasid koos Rakvere linnapea Marko Tormiga oma praeguses lemmikkohas Vabaduse tänava bussipeatuses aru tulevase kogunemispaiga üle.
Kodutute varjupaiga elanikud pidasid koos Rakvere linnapea Marko Tormiga oma praeguses lemmikkohas Vabaduse tänava bussipeatuses aru tulevase kogunemispaiga üle. Foto: Aarne Mäe

Rakvere äärelinnas elavad inimesed on mures ja ärevil linna plaani pärast rajada napsutajatele kodutute varjupaiga lähedusse metsaveerele mõni tuhat eurot maksev klaasitud paviljon. Kohalikud pakuvad, et on aja küsimus, mil räuskajate grillipidu muutub tulemölluks.

Kodutute varjupaiga vahetus läheduses elav Olev Kaarlõp nägi lõunatunnil, kuidas tema kodutänaval käib elu. See on üsna igapäevane, et Vabaduse tänava bussipeatuse on hõivanud seltskond napsutajaid, kes kõvahäälselt topse tühjendavad, sakummi peale hammustavad ja annavad maailmaasjadest teada kõvahäälselt ropendades.

"Häiriv on see, et ilusate ilmadega räuskavad nad lisaks bussipeatusele linnaäärse metsa all või kodutute varjupaiga ees. Kui sul on alaealised lapsed, siis sõnavara rikastub nende kõnepruugist kõvasti," ütles Kaarlõp. Tegelikult on sellised olengud pralled, millest jääb maha sodi ja taarat, mille peavad tihtipeale ära koristama lähedal elavad inimesed.

Kohalikud tunnetavad, et linn on nad ära unustanud. Infot pole, kommunikatsioon ei toimi ja loomulikult pole nende arvamust küsitudki.

Ideest suunata joodikud kesklinna jalgrattamajast metsaserva lugesid nad kohalikust lehest ja mõistagi on olukord tekitanud küsimusi. "Miks majake just sinna tahetakse ehitada? Kas kesklinna probleem liigub äärelinna? Kas selle kontigendiga liitub sõpru kogu maakonnast? Kuidas tagatakse, et see ei muutu joomaurkaks? Kui kiiresti see maha põletatakse?" küsis vaikse ääretänava elanik. Kaarlõp nentis, et ta pole kindel, et majakest hakatakse sihtotstarbeliselt kasutama. "Ootan majakese kohta rohkem infot," ütles Kaarlõp.

Lõuna tänava otsas elav Valeri Svedov esitas retoorilise küsimuse, miks on vaja hammasrataste vahele jäänud inimestele sellist kogunemispaika tekitada. "Kui pole kohta, kus koguneda, siis nad ei kogune. Milleks on vaja üldse selline asi ette võtta?" Svedovi arvamus kõlas kindlalt: sellest ei tule midagi head.

Rakvere linnapea Marko Torm ütles, et asjad on hästi läbi mõeldud, kuid pole tõesti kindel, et kesklinnast neid härrasmehi vähemaks jääb. "Vähemalt me püüame ja pingutame. Ühegi eramu vahetusse lähedusse midagi ei paigaldata. See on metsa veerel, kaitstud ja varjatud kujul. Kohalikud võivad olla täiesti rahulikud," lubas linnapea.

Tormi sõnutsi püütakse Vabaduse tänava bussipeatus napsutajatest lagedaks saada. Tema väitel tehakse mitu kompleksset liigutust, ka on aru peetud Rakvere haigla, sotsiaalabikeskuse ja politsei inimestega. Kui aga asjad ei toimi, saab majakese ju alati teisaldada. "Me ei tea, kas toimib, aga proovime."

Rakvere linnavõim on politsei ja sotsiaalkeskuse inimeste kaasabil otsustanud senisest jõulisemalt tegelda sellega, et napsutav seltskond kesklinnast eemale suunata. Selleks otsustati juulikuu jooksul paigaldada kodutute varjupaiga juurde mõni tuhat eurot maksev ja ligi 15 ruutmeetri suurune majake-varjualune.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles