Mokatubaka suuräri kraan keerati kinni (2)

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Снюс. Иллюстративное фото.
Снюс. Иллюстративное фото. Foto: Mihkel Maripuu

Viru maakohtu Rakvere kohtumajas kinnitati täna kokkulepe nõndanimetatud huuletubaka kriminaalasjas.

Maakohtu kohtunik Heli Väinaste luges ette karistuse, mille kohaselt määrati 32-aastasele rakverlasele Meelisele, kes hoidis, ladustas, toimetas edasi ja kauples suurtes kogustes keelatud tubakatoodetega, tingimisi poolteise aasta pikkune vangistus katseajaga kaks aastat ja kolm kuud.

Samuti peab Meelis tasuma pisut üle tuhande euro menetluse ja õigusabiga seotud kulusid.

Süüdistuse kohaselt käitles varem kriminaalkorras karistamata Meelis keelatud tubakatooteid, milleks oli suukaudseks kasutamiseks mõeldud huuletubakas, ajavahemikul käesoleva aasta aprillist kuni maini vähemalt 92,726 kilogrammi. Sellega pani ta toime karistusseadustiku paragrahv 376 lõige 1 järgi kvalifitseeritava kuriteo.

Riiklik süüdistaja, abiprokurör Jürgen Hüva nimetas antud kaasust Lääne-Viru maakonnas esimeseks suuremaks. "Varem nii suurt juhtumit ei ole olnud," ütles Hüva. "Haare oli päris võimas ja ilma liialdamata võib öelda, et tegemist oli Rakvere ja lähiümbruse turuliidriga. Pidime lihtsalt sekkuma, asi ei saanud enam niimoodi jätkuda."

Menetlust alustati tänavu märtsis, misjärel selgitati kiiresti välja Meelise käitumismuster ja klientuur ning käideldud kogused. Läbiotsimiste käigus võeti Meeliselt ära ja konfiskeeriti kokku umbes 50 kilogrammi mokatubakat. Osa sellest hoidis ta kodus ja osa võeti mehelt ära vahistamise käigus Tallinna sadamas, kui ta tuli just kaubaga Soome laeva pealt.

"Praegu levib ekslik arusaam, et nendele juhtumitele ei reageerita ja karistused pole eriti ranged. Antud kaasus näitab siiski: selline tegevus on seadusega keelatud ja karistused päris arvestatavad," märkis Jürgen Hüva. Ta lisas, et Meelis on oma tegu teadvustanud, läinud ametlikule tööle ning pöördunud seadusekuuleka kodaniku teele.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles