Soovitused, kuidas puhkusele minnes kodu turvalisus kindlustada

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Puhkusele mineku eel tasub mõelda kodu turvalisusele.
Puhkusele mineku eel tasub mõelda kodu turvalisusele. Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Korteriühistute Liit (EKÜL) annab mõned soovitused, kuidas kodu turvalisena hoida ka siis, kui ise ära sõidate. "Suvisel ajal, kui inimesed pikemalt kodust ära on, kipuvad ka pikanäpumehed ja muud kurikaelad ringi luusima. Ei tasu nende elu ettevaatamatusest lihtsamaks teha," tuletab EKÜL-i juhatuse esimees Andres Jaadla meelde.

Seitse soovitust, kuidas kodu turvaliselt üksi jätta:

* Valige koduhoidja: see peaks olema keegi usaldusväärne isik, kes peab teie kodul silma peal sel ajal, kui ise puhkusel olete. Ta võtab postkastist posti, et täistuubitud postkast kurikaeltele silma ei jääks, samuti kastab vajadusel toataimi.

* Sulgege korralikult uksed ja aknad: kontrollige, et enne puhkusele sõitmist oleks uksed (sealhulgas rõduuks) ja aknad korralikult suletud. Kui kahtlete, kas uks sai lukku pandud, võite pärast sulgemist teha mobiiltelefoniga lukust kiire klõpsu – nii jääb ära asjatu paanika.

* Hoolitsege, et elektriseadmed oleks välja lülitatud. Nii mõnigi tulekahju on saanud alguse seinakontakti jäetud mobiiltelefoni laadijast!

* Ärge jagage oma puhkust kogu maailmaga! Kuigi ranna- ja palmipildid meeldivad kõigile, pole kurjategijatel just raske ära arvata, kus te elate.

* Turvalised lukud ja koduvalvesüsteemid aitavad kodu kaitsta. Mitmed turvasüsteemid võimaldavad kodus toimuvat ka reaalajas nutitelefoni abil jälgida. Samuti peaks olema sõlmitud toimiv kodukindlustus, mis katab võimalikud kahjud.

* Ärge jäta asju valveta: jättes lapsekäru või jalgratta lihtsalt koridori, ei pruugi see puhkuselt naastes sugugi sama koha peal olla, samuti takistab koridori ladustatud kraam inimeste kiiret majast väljumist. Paigutage asjad turvalisse panipaika.

* Hoolitsege, et korteriühistul oleks teie toimivad kontaktid: uue korteriomandi- ja korteriühistuseaduse kohaselt on korteriomanik kohustatud teatama korteriühistule oma sidevahendite andmed, eelkõige telefoninumbri või elektronposti aadressi. Nii saab näiteks avarii korral ühendust võtta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles