Toetusfond kogub raha hävimisohus kirikuhoonete renoveerimiseks

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kontsertidel astuvad lisaks Politsei- ja Piirivalveorkestrile üles Tõnis Mägi (pildil), Liisi Koikson, Ott Lepland, Mari Kalkun, Karl-Erik Taukar ja Mari Jürjens.
Kontsertidel astuvad lisaks Politsei- ja Piirivalveorkestrile üles Tõnis Mägi (pildil), Liisi Koikson, Ott Lepland, Mari Kalkun, Karl-Erik Taukar ja Mari Jürjens. Foto: Konstantin Sednev

EELK Toetusfond algatas kirikutes toimuva heategevusliku kontsertide sarja "Pärlid prügikastis", mille eesmärk on koguda raha Eestimaa hävimisohus kirikuhoonete renoveerimiseks.

Sarja avakontsert toimub 20. juulil Tartumaal Rõngu kirikus, kus soolokavaga esineb Tõnis Mägi. "Kirikud on Eesti ühiskonna ja rahvuskultuuri lahutamatu osa, kirikute olemasolu on enesestmõistetav ka nende inimeste jaoks, kes ise ühegi koguduse liikmed ei ole. Kirikud on läbi aegade olnud piirkonnakeskusteks – kus on kirik, seal on inimesed,"  rääkis EELK Toetusfondi nõukogu esimees Indrek Laul.

"Milline näeks välja Tallinna siluett ilma kirikuteta, ei oska me ette kujutada. Eestis on palju kirikuid, mis lagunevad, kuid mida saab kiire renoveerimisega päästa. Lisaks hoonete säilitamisele peame arvestama, et kirikutes on suurel hulgal unikaalseid kunstiteoseid – altarimaale, vitraaže ja skulptuure, mis võivad viletsates tingimustes hävineda. Seepärast oleme alustanud heategevuslikus korras annetuste kogumist," ütles Laul.

"Kirikute hoidmise ja kordategemise juures on märkimisväärne, et Eesti vanimad säilinud hooned ongi kirikud – Eesti vanimaks kiviehitiseks peetakse 13. sajandist pärinevat Pöide kirikut ning Eesti vanim säilinud puitehitis on 1644. aastal valminud Ruhnu Püha Magdaleena kirik," rääkis EELK Toetusfondi nõukogu aseesimees Janek Mäggi.

Janek Mäggi sõnul vajab kõigi Eesti 174 kiriku hoidmine ja säilitamine palju raha. "Iga Eesti inimene saab kirikute püsimist toetada," ütles Mäggi. "Eesti Evangeelsesse Luterlikku Kirikusse kuulub üle 160 000 inimese, aga kui iga Eesti elanik annetab ühe euro kuus, kogume aastas 15,792 miljonit eurot, millega saaks korda teha mitmeid kirikuid."

Ühekordse toetuse või püsiannetuse märksõnaga "Pärlid prügikastis" saab teha EELK Toetusfondi kontole:

SEB a/a EE091010220267776222

SWEDBANK a/a  EE952200221069054096

LHV a/a  EE777700771003033811

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles