Vainupea kabelit kaunistab altarigobelään

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gobelään Armuaeg
Gobelään Armuaeg Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Möödunud pühapäeval avati Vainupea kabelis tekstiilikunstnik Anu Raua altarigobelään, mis asetati kaduma läinud altarimaali asemele.

Tekstiilikunstnik Anu Raud rääkis, et pärast Valdur Liivi talle esitatud palvet teha altarigobelään, käis ta Vainupea kabelit vaatamas, kus tekkis selline igavikuline tunne - me just kui ei pea elamist ja suremist üheks tervikuks.


Vainupea kabeli altarigobelään ongi Anu Raua sõnul pühendatud nii tema eakale emale, Valdur Liivile kui ka kõigile teistele inimestele.
“Et me oskaksime väärtustada iga hetke ja kohtumist, oskaksime huvitavalt elada, et täita oma liivakella parima kraamiga,” mõtestas tekstiilikunstnik lahti altarigobelääni tähendust.
Vainupeal elaval Valdur Liivil tekkis soov tellida Anu Raualt Vainupea kabelisse altarigobelään peale seda, kui ta oli tekstiilikunstniku ühte tööd Viljandis Jaani kirikus näinud.


Gobeläänist hakati üldse mõtlema seetõttu, et kunagi kabelis olnud altarimaal oli teadmata kadunud, ka selle saatus pole teada.
“Proovisime kaua aega selle jälgi ajada. Aga ühel päeval sai selgeks, et kui see altarimaal peakski kuskil alles olema, on seda võimatu kätte saada,” märkis Valdur Liiv, kellel ei ole altarimaalist ka ühtegi pilti. Ta teab vaid seda, et altarimaali autoriks polnud ükski kuulus autor.


Omal ajal pakkusid küll kohalikud kunstnikud ennast uut altarimaali tegema ning korra on mõeldud isegi sellele, et Valli Lember-Bogatkina võiks hoopiski vitraaži teha, kuid lõpuks otsustati gobelääni kasuks, mis on Valdur Liivi arvates kuidagi soe materjal.
Samas pidas Valdur Liiv altarigobelääni veidi ebatraditsiooniliseks. Altarigobelään saadi tellida Anu Raualt tänu Vainupea kabelile tehtud suurele annetusele.


Anu Raud on eesti tekstiilikunstnik, kes on loonud eesti etnograafilisele pärandile toetuvaid põimtehnikas vaipu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles