Päästjad peavad praegusel ajal metsi väga tuleohtlikuks

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne
Foto on illustratiivne Foto: Priit Simson.

Kõrvetav päike on muutnud metsad kuivaks ja päästjad on Eestis välja kuulutanud tuleohtliku aja.


Kui varem määratles metsades ohu taseme Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituut (EMHI), siis uue tuleohutusseaduse järgi on see õigus antud päästjatele, täpsemalt öeldes päästeametile.

Ida-Eesti päästekeskuse järelevalveteenistuse juht Rivo Neuhaus selgitas, et metsade tuleohutuse puhul on kolm tasandit: tuleohutu aeg, tuleohtlik aeg ja suure tuleohuga aeg.

Tuleohutul ajal, näiteks sügisest kevadeni, võib metsas teha pea kõiki tegevusi – matkata, grillida, lõket teha. Kuid metsas tegutsedes tuleb jälgida tuleohutusnõudeid, et vältida põlengu teket.

Tuleohtliku aja kuulutas päästeamet tänavu üle Eesti välja juba kevadel. See tähendab, et praegu on metsa- ja muu taimestikuga ning turbapinnaga alal keelatud küttekoldeväline tule tegemine, välja arvatud selleks spetsiaalselt ettevalmistatud kohtades. Näiteks riigimetsa majandamise keskuse rajatud lõkkeplatsidel.

Kulu ja roostiku põletamine on keelatud aasta läbi.

Kõige rangem tase on suure tuleohuga aeg. Päästeamet kuulutab selle välja määratletud alal. Seda eelnevalt EMHI spetsialistidega konsulteerides.

Suure tuleohuga ajal võidakse määratletud metsa- ja muu taimestikuga ning turbapinnaga alal keelata igasugune küttekoldeväline tule tegemine, grillimisseadme kasutamine, suitsetamine ja võõras metsas viibimine.

Neuhausi sõnul konsulteerib päästeamet enne selle taseme väljakuulutamist EMHI spetsialistidega, sest sellist piirangut ei saa kergekäeliselt kehtestada. “Hetkel seda aega ja piirkonda pole välja kuulutatud, kuid seda kaalutakse,” sõnas Neuhaus.

Lääne-Virumaal oli hiljuti tõsisem metsa- ja maastikupõleng Viru-Nigula vallas, kus põles turbaraba.

Eesti meteoroloogia ja hüdroloogia instituudi andmetel jätkub kuum ilm vähemalt laupäevani. EMHI andmetel on metsades suur tuleoht ja see suureneb kiiresti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles