Unustatud mõisad ootavad taas külalisi

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Muuga põhikooli kuuenda klassi õpilastele meeldib oma kool, mis asub mõisas. Kui noortel tuleks turistile oma kodupaika tutvustada, tooksid nad külalised kindlasti mõisahoonesse.
Muuga põhikooli kuuenda klassi õpilastele meeldib oma kool, mis asub mõisas. Kui noortel tuleks turistile oma kodupaika tutvustada, tooksid nad külalised kindlasti mõisahoonesse. Foto: Meelis Meilbaum

Eesti Mõisakoolide Ühendus korraldab juba seitsmendat korda ajaloohuvilistele külastusmängu “Unustatud mõisad”. Tänavu on kuuel suvepäeval avatud üle Eesti 33 mõisat, kus tegutsevad koolid. Lääne-Virumaal ootavad külalisi Muuga, Lasila, Vasta ja Kiltsi kool.


Esimene külastuspäev on 11. juunil, järgnevad 9. ja 10. juulil, 30. juulil ning 6. ja 7. augustil. Mõisad on avatud kella 10-18.40.

Miinimumprogrammina tehakse kõikides külastusmängus osalevates mõisates igal täistunnil giidiga jalutuskäik, avatud on näitused ja kohvikud. Lisaks korraldatakse koolide ja mõisate eripära rõhutamiseks kontserte, töötubasid ja muud huvitavat.

Vasta kooli direktor Ülle Viller ütles, et laupäeval, tänavusel esimesel külastuspäeval, on huvilistele avatud meestetööde õpituba, kus oma kogemusi jagab tööõpetuse õpetaja. Iga kord on erinev töötuba, edaspidi õpitakse valmistama süüteroose ja pärlitest ehteid.

Kell 15 saab Vasta kooli algklasside näiteringi esituses vaadata lavalugu “Vaeslaps ja lumikellukesed”.
“Üle Eesti toimuvad kellakolmekontserdid, see on kokku lepitud soovituslik aeg esinemisteks. Seekord on meil kontserdi asemel näidend,” ütles Viller.

Järgmistel külastuspäevadel saab jälgida Vasta kooli laulu- ja tantsulaste ning Viru-Nigula val­la isetegevuslaste esinemist.

Vastal juhendavad ekskursioone mõisas ja selle ümbruses õpilasgiidid, kes lõpetavad üheksandat klassi. Villeri sõnul on neil noortel juba pikaajaline kogemus.

Õpilasgiide kasutatakse mujalgi. Näiteks Muuga põhikoolis on igal aastal jagunud noori, kes tahavad ise kodukandi ajaloost rohkem teada ja seda teistele edasi anda soovivad.

Muuga mõisa külastajad näevad sel laupäeval algusega kell 15 Venevere näiteringi kevadel lavaküpseks saanud tükki “Onu Alberto miljonid”.

Lasila põhikooli raamatukoguhoidja ja majaperenaine Kadi Prants rääkis, et 11. juunil leiavad huvilised tegevust liivakaartide valmistamise töötoas. Igal külastuspäeval on uus ja erinev töötuba. Kohvikust saab mõisakooki Lasila Lemb ning kõik, kes selle ostavad, varustatakse maiuse retseptiga.

Prants tõi välja, et külalistel on hea võimalus uudistada mullu ümber ehitatud mõisatorni, mis kannab maailmakuulsa, Lasilas kasvanud loodusteadlase Karl Ernst von Baeri nime, ning seal saab tutvuda väljapanekuga teadlase elust ja tegevusest.

Raamatukoguhoidja Kadi Prants ütles, et eelmistel suvedel on paljud külastajad Lasila mõisa kenasti üles leidnud, alati on olnud ka neid, kes juba kell kümme hommikul sisse astuvad.

Prants leidis, et suvine külastusmäng on hea võimalus tutvustada nii mõisat kui küla. “Asume väikses külas, kuhu mujalt muidu väga ei juhtu. Mõisas asub kool, kuhu tavaliselt ei pääse, aga külastuspäevadel on uksed lahti ning atmosfäär teistsugune,” rääkis ta.

Kiltsis saab lisaks mõisaga tutvumisele näiteks osta laste tehtud suveniire, pargis on avatud loodusrada, mida mööda võib kõndida nii iseseisvalt kui giidi saatel. Nagu mujalgi, toimuvad ka Kiltsi mõisas suvistel külastuspäevadel erinevad kontserdid ja esinemised.

11. juunil kell 12 kõlavad Kiltsi mõisas meeleolukad Ungari ja Slaavi tantsud. Esitajateks on klaveriduo Diana Liiv (Eesti) – Tanya Shrago (Venemaa-USA). Lisaks Brahmsi ja Dvoraki tantsudele kõlavad kontserdil ka Valeri Gavrilini ja Arvo Pärdi teosed.

Mõisamäng sai alguse Viljandimaalt 2004. aastal.

Järgmisest aastast laienes külastusmäng üleeestiliseks. Kuue aastaga on mõisakoolides kokku loetud ligi 100 000 külastust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles