Rakvere Metsamajand kasvatab tootmisvõimsust

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere Metsamajandi vast valminud tootmishoone ümber käivad praegu heakorratööd.
Rakvere Metsamajandi vast valminud tootmishoone ümber käivad praegu heakorratööd. Foto: Arvet Mägi

AS Rakvere Metsamajand, kes esimesena alustas Baltikumis freesprussmajade valmistamist, ehitas uue, 1100ruutmeetrise tootmishoone, et saaks suurendada tootmist välisturgudele.


Uus tootmishoone on mõeldud peamiselt puitmajade tootmise moderniseerimiseks.

“Tegu on 1100 ruutmeetri suuruse pinnaga, mis võeti komisjoni poolt möödunud neljapäeval vastu. Selle kuu lõpus peab Saksamaalt saabuma uus CNC-tööpink, mida tulevad häälestama saksa tehnikud. Tegemist on meil juba kasutuses oleva pingi analoogiga, mis siiski on tootlikum ja rohkemate võimalustega,” kommenteeris ASi Rakvere Metsamajand juhatuse esimees Andres Alamets.

Kümme aastat ettevõttes freespuidupingi operaatorina ametis olnud Urmas Vainos sõnas, et CNC-tööpink nõuab käsitsemisel täpsust ja tehnilist taipu. Ettevõttes töötavad puidupingi operaatorid on kogenud töömehed ja õpivad uue tehnikaga ümberkäimise tõenäoliselt kiiresti ära.

Andres Alamets lisas, et uus pink võimaldab firmal tulevikus mahtu kasvatada ja teha tootmist paindlikumaks.
“Tootmistöölisi me momendil juurde ei võta. Üldiselt on ettevõtte ehituslik laiendamine jõudnud teatava valmiduseni. Lähiaastatel on suund investeerida tootearendusse, seega ka tehnoloogiasse. Kõige tähtsam on aga töö turgudega,” selgitas Alamets.

Praegu valmistab firma kõrgtasemel freesprussmaju neljal tootmisliinil. 95 protsenti ettevõtte toodangust läheb ekspordiks. Toodetakse põhiliselt elumaju, suvilaid, aiamaju, aiapaviljone, garaaže, varjualuseid ja saunu. Samuti valmivad firma tootmisliinidel majauksed, aknad, trepid ja piirded.

Rakvere Metsamajandis tehtud puitelamud, suvilad ja aiamajad on jõudnud Prantsusmaale, Saksamaale, Taani, Hispaaniasse ja veel mitmesse teise riiki. Näiteks Edela-Prantsusmaa maalilise Bordeaux’ linna puhkerajoonis asub seitsmekümnest suvilast koosnev asula, mida kohalikud kutsuvad Rakvere külaks.

“Kuid praegu sihime uusi turge. Teeme turundustööd Aasia suunal,” ütles Andres Alamets. Juba on puitmajad käes Rakvere Metsamajandi Hiina, Jaapani ja Lõuna-Korea klientidel.

“Meie lähiaastate eesmärk on Aasias oma turuosa kasvatada,” lisas Alamets.

Hiina odava tööjõuga võistelda on raske, kuid rohkem kui neljakümneaastase puitmajade valmistamise kogemusega Rakvere Metsamajandi tugevuseks on kvaliteetne toodang, mis rahuldab nõudlikke kliente.

“Kanada on pikaajaliste puidutööstustraditsioonidega maa. Meeldiv on tõdeda, et ka selles riigis tuntakse Rakvere Metsamajandi toodangu vastu huvi ja tellitakse meie puitmaju,” sõnas ettevõtte juhatuse liige ja müügijuht Tiit Lõugas.
Esimesed Rakveres valmistatud puitmajad on Kanadas Montrealis püsti pandud.

Andres Alamets märkis, et ka lähiturgudel - Lätis, Leedus ja Poolas - on kasutamata võimalusi toodangu realiseerimiseks ja turundustööd tehakse sellelgi suunal.

Ettevõtte juht selgitas, et nii nagu igas kriisijärgses tootmissektoris, jagub ka puitmajade tootjatel probleeme. Tema sõnul napib klientidel ostujõudu isegi meie mõistes vanades ja jõukates Euroopa Liidu liikmesmaades.

“Majanduskriis tegi kogu euroliidus pankurid ettevaatlikuks. Suuremate palkmajade ostmiseks on kliendil tarvis pankadelt saada krediiti, kuid laenusaamise tingimused on karmistunud. See on vähendanud ka meil välisturgudele suurte palkmajade tellimusi,” rääkis Alamets.

Firmajuhi sõnul jaksab klient ilma laenuta osta aga odavamaid aiamaju ja selle toodanguartikli vastu on välisturgudel nõudmine elavam.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles