Andres Jaadla: “Uurimine punk laulupeo toidus puudusi ei leidnud”

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Jaadla meele teeb mõruks meedia poolt tulvav ebaõiglus.
Andres Jaadla meele teeb mõruks meedia poolt tulvav ebaõiglus. Foto: Arvet Mägi

Nädala eest Rakveres peetud punk laulupeol käis hinnanguliselt 10 000 inimest ning see omapärane ettevõtmine jõudis positiivse kultuurisündmusena ka Euronewsi uudistesse, Eestis aga leidis sellega seoses kajastust eeskätt vaid osa lauljate kõhulahtisusega seonduv.


Rakvere linnapea Andres Jaadla peab kahetsusväärseks, et negatiivsed uudised löövad nii selle ürituse, toetavate ettevõtete kui ka kogu linna maine pihta.
“Me ei oska rõõmustada ja uhkust tunda selle üle, kui teeme suuri asju. Kui oleme saanud kaks liikumist – pungi ja koorilaulu – kokku panna, siis see on suur asi,” ütles Jaadla. “Alati otsime negatiivset. Eestis on üks linnake, kus on selline pidu. Rakvere ei mäleta niisugust rahvahulka vallimäel aastakümneid. Kirjutame sellest ja viime selle sõnumi kaugele.”
Vaatamata probleemidele peab Andres Jaadla laulupidu väga õnnestunuks nii kohaletulnud rahvahulga, valitsenud meeleolu kui ka esinejate poolest.

Kas olete jõudnud külastajad kokku lugeda?
Kui nii vaadata, siis oli vallimägi inimesi täis, mitte ainult piletitsoonis, vaid ka kaugemal –  küngastel ja linnusemüüril. Kui lauljaid oli kaks tuhat, siis publikut võis olla kuni 10 000.
Me arvasime, et tuleb rohkem kui esimesele laulupeole, kuid ei oodanud, et tuleb nii palju rohkem. Kolme aasta eest oli inimesi punk laulupeol poole vähem.

Üsna ainulaadne on see, et Euronews võttis oma rubriiki “No comments”, kus tavaliselt on mässud, poliitilised kohtumised, tõsi, vahel ka kurioosumid, ligi kaks minutit kestva klipi Rakverest.
Punk laulupidu toimus Tallinna algatatud kultuurilinnade võrgustiku “Tallinn 2011” raames ja see oli minu hinnangul selle kohta esimene uudis, mis jõudis Euroopasse. Kindlasti on see ainulaadne.

Samas on kodumaine meedia kajastanud peaasjalikult ainult seda, kuidas mõned lauljaid said siit kõhuviiruse, ühelt poolt on see nendele inimestele suureks kannatuseks, teisalt pani niisugune sõnum Rakvere ja laulupidu toetavate ettevõtete maine tugeva löögi alla.
Kui oled mingi suure asjaga hakkama saanud ja kui see meeldis enamikule publikust ja kooridest, siis on tõesti kahetsusväärne, et osa inimesi pärast laulupidu haigestus. Nüüdseks on saadud kinnitus, et see haigestumine ei olnud mingil juhul tingitud korraldajate pakutud toidust.
Meele teeb mõruks meedia poolt tulev ebaõiglus. Rakvere tegi isegi Euroopa tasandil suure peo ära omal jõul. Siin oli linna eelarve raha ja lisaks ka kohalike ettevõtete toetus. Meid toetasid OG Elektra, Viru Õlu, Maag, Hallik, Võhu Vein … Me loome omal jõul toreda ürituse, mis isegi Euroopale korda läks, ja Eesti meedia, selmet koos rõõmustada, ründab ettevõtjat täiesti alusetult ja ebaõiglaselt.
Meile öeldi veterinaarametist väga selgelt, et toidus viga ei olnud, et toit oli kvaliteetne ja täiesti hästi pakutud. Ühesõnaga, menetluse käigus selgus, et puudusi toidu osas ei olnud.
Samas saame aru koorilauljast, kui ta tuleb emotsionaalselt peolt ja tervis läheb jamaks. Aga  peame endale aru andma, et elame viirusterohkel ajal, ja kui koorilauljad on tihedalt koos, siis viirusnakkus võib selle inimhulga ning palavusega kergesti edasi kanduda.
Kui midagi öelda, siis tuleb toetuda faktidele. Üks fakt on see, et inimesel on halb olla, aga siis tuleb leida põhjused. Ei saa süüdistada alusetult.
Olen rääkinud toetajatega, kes ütlevad, miks pean oma raha panema kultuuriürituse alla, kui vastutasuks saab ainult sõimu.
Kusjuures oleme väga palju saanud positiivset vastukaja, kuid kahjuks võimendatakse alati seda negatiivset poolt.
Tahan siinkohal kasutada võimalust ja tänada toetajaid, samas vabandada nende inimeste ees, kes haigestusid.

Milliseks kujunes ürituse eelarve?
Lööme praegu numbreid kokku. Johnny Rottenit me ei julgenud osta, meie eelarve on umbes sama suur, kui oleks olnud Rotteni kulud. Aga ma arvan, et see pidu oleks ka Johnny Rottenile rohkem pakkunud kui igapäevane rokifestival. Sel aastal panustasime korralikku võimendusse. Võin öelda, et jäime plussi ning kõik arved saame kinni makstud.

Palju on räägitud ka sellest, et pungiga pole laulupeol suurt pistmist.
Punk lauludel on väga selge sõnum, koorilauludel aga kooslaulmise võlu. Kui need kokku panna, tulebki punk laulupidu. Sellel väel oli värskust, jõudu ja sisu. See ei olnud selline kohustuslik üritus. Miks koorid muidu õppisid aasta otsa neid laule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles