Maakaitsepäeval Laekveres sai proovida pöörlevat autot ja püssist lasta

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simuna Vabadussõja ausammas.
Simuna Vabadussõja ausammas. Foto: Heili Nõgene

Täna tähistati Laekveres maakondlikku võidupüha ja maakaitsepäeva.

Päeva kulminatsiooniks oli kaitseliidu Viru maleva kaitseliitlaste, naiskodukaitsjate, noorte kotkaste ja kodutütarte, samuti omavalitsusjuhtide pidulik rivistus.

Tseremoonia pidulikuima osana jagas maavanem Einar Vallbaum presidendi Toomas Hendrik Ilvese poolt süüdatud võidutuld kõigi Lääne-Virumaa valdade ja linnade esindajatele, kes selle üle maakonna laiali viisid.Tõrvikutest süüdati täna paljud jaanituled üle maakonna.

Tartust, kus toimus tänavune võidupäeva paraad, tõi võidutule Lääne-Virumaale 36-aastane võitlusgrupi jaopealik seersant Alo Karus , kes on panustanud ko­dumaa hüvanguks kaitseliidus ligi 11 aastat. Reamehe ja laskurina oma karjääri alustanud kaitseliitlane on nüüdseks läbinud noo­rem- ja vanemallohvitseri kursused kaitseliidu koolis.

Maakaitsepäev pakkus mitmesugust tegevust igas eas inimestele: näiteks sai proovida maanteameti pöörlevat autot, vaadata kaitseliidu relvi- ja varustust, pääste- ja politseitehnikat või mängida liiklusmänge.

Väga paljud kasutasid võimalust õhupüssist lasta. Uudistajaid jagus aga mujalegi:nii politsei mootoratta kui päästekeskuse auto juurde, kus sai vaadata varustust ning proovida tulekustuti kasutamist.

Ürituselt ei puudunud ka kultuuriprogramm: esinesid Muuga ja Laekvere põhikoolide õpilased ning ka täiskasvanud isetegevuslased. Mängis Väike-Maarja pasunakoor.

Rohkearvuline publik jälgis Tanja Mihhailova ja Mihkel Mattiseni kontserti.

Avatud olid viltimise ja maalimise töötoad, mis eriti laste hulgas olid väga populaarsed.

Rahvamajas sai uudistada ka kohalike Laekvere Jahimeeste Ühingu  küttide poolt välja pandud trofeenäitust. Põnevust tekitas see, et kui enamik trofeesid oli vaid vaatamiseks, siis mõnesid sarvi sai ka ise katsuda.

Kaks 10-aastast  poissi  arvasid, et päev oli igati põnev, eriti meeldisid neile pöörlev auto ning see, et lasta sai. Aga ka paraad oli tore.

Kuigi aeg-ajalt sadas ka vihma, olid nii korraldajad kui ka külastajad rahul: ilmaennustus, et neli tundi tuleb paduvihma, ei pidanud paika, ilm oli ka üsna soe.

Maavanem Einar Vallbaum ütles oma kõnes, et maakaitsepäeval mälestame neid, kes on võidelnud meie vabaduse eest, ning pidas väga oluliseks, et meil on võimalus elada vabas Eestis.

“Me võime ju vahel vaielda, kas me sellist Eestit tahtsimegi. Aga ma ei tunne kedagi, kes tunneks kedagi, kes tõsimeeli oleks valmis loobuma iseseisvast Eestist. Seiskem väärikalt kättevõidetud vabaduse eest. Hoidkem oma riiki,” kõneles maavanem.

Laekvere vallavanem Aarne Laas pidas päeva igati kordaläinuks ning leidis, et nii suure ürituse toimumine oli väikese valla jaoks kindlasti erakordne.

Järgmisel aastal toimub maakaitsepäev Vihula vallas Võsul.

Enne II maailmasõda oli maakaitsepäev kaitseliidu maleva, omavalitsusjuhtide ja jõustruktuuride töökohtumine, kus arutati riigikaitset ja hädaolukordade lahendamist puudutavaid küsimusi.

1995. aastal alustas Harju kaitseliidu malev soomlaste eeskujul maakaitsepäeva tähistamist ja seda võidupühal. Lisaks paraadile ja pidulikule rivistusele toimus päeva jooksul hulk üritusi, mitte ainult kaitseväelastele ja kaitseliitlastele, vaid kogupereüritusena kõigile.

President Lennart Meri soovitas seda ka teistele maakondadele ning nii tähistataksegi üle-eestiliselt võidupühal ka maakaitsepäeva.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles