Ralf Tribuntsov treenib ujumist olümpiafinaalile mõeldes

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pärast nädalapikkust üsna pingelist treeninglaagrit Hispaanias harjutas Ralf Tribuntsov Rakveres Aqva veekeskuse ujulas treener Gunnar Tõnningu juhendamisel.
Pärast nädalapikkust üsna pingelist treeninglaagrit Hispaanias harjutas Ralf Tribuntsov Rakveres Aqva veekeskuse ujulas treener Gunnar Tõnningu juhendamisel. Foto: Arvet Mägi

Nädala pärast Eesti koondisega Belgradis Euroopa juunioride meistrivõistlustel startiv Rakvere ujuja Ralf Tribuntsov sai hea lähte Tartust, kus püstitas teisipäeval riigi tiitlivõistlustel uue noorte ja juunioride rekordi meeste 50 m seliliujumises.

Tartus peetud Eesti ujumise meistrivõistlustel läks iga päevaga üha paremasse vormi Audentese spordikoolis kümnenda klassi lõpetanud läänevirulasest Eesti koondislane  Ralf Tribuntsov. Viimasel võistluspäeval purustas ta meeste 50 m seliliujumises  aastaid püsinud noorte ja juunioride rekordi, uus tippmark on 27,50.

Lisaks sellele kuldmedalile võitis 16aastane noormees juunioride konkurentsis hõbeda 200 m seliliujumises ning pronksmedali nii 50 m vaba- kui liblikujumises.

“Need tulemused on eelseisvat kaalukat Euroopa jõuproovi silmas pidades üsna rõõmustavad,” hindas Rakvere ujumistreener Gunnar Tõnning siitkandist sirgunud noore andeka ujuja etteasteid kodusel jõuproovil.

Ujumise algõpetuse saigi Rakvere vallas elav Ralf Tribuntsov Gunnar Tõnningu käe all väikese poisina – kuueselt – Vinni ujulas ning see vesine ala hakkas poisile kohe meeldima. Ehkki sportliku pere teised liikmed hoopis korvpallimängu kummardavad: isa Raivo juhendab noortemeeskonda ning vend Raimond on spordikooli võistkonnas kibe käsi.

“Eks ema arvas, et hakkan minagi kossu mängima, ta tahtis ainult, et saan enne ujumise selgeks,” muheles Ralf oma ujujatee algusest kõneldes. “Korv- ja võrkpalli mängin vabal ajal hea meelega, olen käinud vahel ka Tarva mängudel ning vennale kaasa elamas. Niipalju kui ujumistreeningute kõrvalt mahti jääb.”

Treener Tõnningu soovitusel kaheksanda klassi lõpetamise järel pealinna Audentese spordikooli õppima ja treenima läinud noormehe treeningukoormus on kahe aasta kestel kõvasti kasvanud, sest eesmärgid on kõrged.

“Juba praegu treenin mõttega, et kunagi olümpiamängudel finaalis ujuda,” tunnistas Ralf Tribuntsov. “Selles kõrges sihis pole mulle midagi hirmutavat. Tingimused Audentese koolis on superhead, kõik treeningupaigad on  käeulatuses ja heas korras, ujujate seltskond vahva ja treenerid on samuti väga head.”

Koolis annab ujumistrenne treener Siiri Põlluveer, koju Rakverre tulles ning laagriteski lööb juhendamisel kaasa Gunnar Tõnning.

“Algusest peale oli näha, et veetunnetus on Ralfil olemas, et see ala sobib talle, libises vees päris hästi. See on üsna tähtis eeldus, kui tahetakse tippu jõuda,” märkis Tõnning. “Ujumises tippu jõuda on aga väga raske, see on kümme aastat plaanipärast suurte koormustega harjutamist. Ning siin saab määravaks harjutaja sisu: ükski treener ei tee sportlast, sportlane ise teeb ennast suureks ja vägevaks.”

Hiljuti Hispaanias peetud nädalases laagris ujus Ralf Tribuntsov tosina treeninguga 83 kilomeetrit. “See on juba tõsine ujumistreening. Aga Ralf pidas sellele mahvile väga hästi vastu ja ma loodan, et planeeritud tulemused tulevad,” usub Tõnning.

Tema sõnul on eelkõige plaanis lüüa sel aastal ära kõik pika raja seliliujumise Eesti rekordid, mis kehtivad aastatest 1989-1990 ja olid püstitatud viis aastat enne seda, kui Ralf sündis. “Talvisel lühiraja hooajal sai ta sellega hakkama, kõik rekordid on tema nimel. Hiljuti panin tähele, et üks noorterekord Veteselli sarjas 100 m kompleksujumises püsib ikka veel tema nimel, vanust sel tippmargil juba seitse aastat,” lisas Tõnning.

Hooaja põhieesmärgiks on Ralf Tribuntsovil 6.-10. juulini Belgradis peetavatel Euroopa juunioride meistrivõistlustel 50 ja 100 m seliliujumises poolfinaali või isegi finaali jõudmine. Järgmisel aastal on eesmärgid samal jõuproovil palju kõrgemad.

“Tänavu võistleb Ralf Belgradis endast aasta võrra vanematega. Vähestel sportlastel on see võimalus, et nad saavad juunioride EMil kaks korda osaleda. Sinna pääseb üksnes normatiividega, Ralfil on need juba täidetud,” selgitas Tõnning.

Ralfi treenerite sõnutsi käibki kogu töö selle nimel, et aasta pärast olla Euroopa juunioride konkurentsis finaalis ja üritada ka medalile jõuda. See oleks pikk samm edasi, sest poodiumikoha hõivanud noored ujujad on tavaliselt võimelised saavutama kõrgeid kohti juba ka täiskasvanute võistlustel.

“Eestist on Euroopas juunioride medaleid võitnud Martin Liivamägi ja Jane Trepp, kes on Euroopas suhteliselt tipus ning teevad tõsiselt tööd, et pääseda järgmise sammuna olümpiafinaali,” sõnas Tõnning. “Kui Ralfil kõik need plaanid õnnestuvad, siis on ka temal võimalus tõsiselt sekkuda võitlusse 2016. aasta olümpiamängudel finaalikoha eest.”

Kaks aastat õppetööd Audentese spordikoolis, kus kaks korda päevas toimuvad treeningud on kenasti õppetundidega sobitatud ning piisavalt jääb vaba aega lõõgastumiseks ja sõpradega suhtlemisekski, seisab Ralfil veel ees.

Aga juba praegu mõeldakse noore sporidmehe tulevikule: käib info kogumine sobiva ülikooli leidmiseks Ameerikas. Rakvere noormees on valmis astuma sama rada, mille Eesti ujumisanded – Triin Aljand, Martin Liivamägi, Jane Trepp – eneseteostuseks võõrsil ette tallanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles