Inju mõis leidis viimaks uued omanikud

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inju mõis.
Inju mõis. Foto: Meelis Meilbaum

Pärast lastekodu väljakolimist tühjaks jäänud ja müüki pandud Inju mõis on viimaks uued omanikud leidnud. Müügist saadava raha plaanib Vinni vald kasutada investeeringuteks.


Peaaegu kaks aastat müügis olnud Inju mõisale leidus viimaks ostja. Mõis alghinnaga 9,7 miljonit krooni (619 943 eurot) müüdi viimaks rohkema kui seitsme miljoni krooniga (447 382 eurot) soome perekonnale.
Kui kõik läheb nagu plaanitud, antakse mõis uutele omanikele üle juba sellel laupäeval. Inju mõisa vastsed omanikud oma ostu ja mõisaga seotud plaane kommenteerida ei soovinud.
“Nii palju kui mina aru sain, tuleksid nad isegi siia elama ja tulevikus kirjutaksid end ehk ka valda sisse,” ütles Vinni vallavanem Toomas Väinaste.
Millised plaanid uutel omanikel mõisaga on, ei osanud vallajuht öelda, kuid mainis saali, mis lastekodu tegutsemise ajal restaureeriti ja kus võiks väikseid kontserte korraldada, mida vald on varem mõnel korral ka teinud.
Müügist saadava raha kasutab Vinni vald vallavanema sõnul investeeringuteks.


Inju mõis jäi tühjaks 2009. aasta lõpus, kui valmisid Vinni perekodu viis pereelamut ja tegelusmaja. Päris tühi ajalooline hoone siiski ei olnud. Vinni vald palkas inimese, kes mõisas sees elas. “Tema jälgis, et aknaid katki ei loobitaks ja mõisat tühjaks ei varastataks,” ütles Väinaste.
Et hoones on sees keskküte, oli see kogu aeg köetud. “Eks miljoneid läheb sinna veel, aga tegemist on ikkagi suhteliselt korras mõisaga,” lausus vallavanem ning meenutas, et mõisa korrashoidmiseks saadi mitmesuguseid toetusi ka siis, kui lastekodu seal sees oli. Alles kaks aastat tagasi tehti muinsuskaitse rahaga korda mõisa tagumised trepid.


Varem riigile kuulunud Inju mõisa taotles Vinni vald 2006. aastal munitsipaalomandisse, sest tol ajal oli maavalitsusel soov mõis maha müüa ja Inju lastekodu lapsed Rakverre viia. Sellist sammu ei pidanud Vinni vald aga õigeks.
“Et mõis asus meie territooriumil ja oli võimalus see munitsipaalomandisse taotleda, siis seda me tegime,” meenutas vallavanem ning täpsustas, et siis polnud veel plaani ehitada pereelamuid ega ka mõtet mõis maha müüa.
Lisaks seni valla omandis olnud Inju mõisale kuulub Vinni vallale veel Roela mõis, millega seoses käivad praegu omandivaidlused.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles