Jeeriko saaga on lõppenud

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tapa vald võttis Tapal asuva Jeeriko maja tagasi enda valdusesse ning seda plaanitakse edaspidi rakendada eakate seltsimajana.
Tapa vald võttis Tapal asuva Jeeriko maja tagasi enda valdusesse ning seda plaanitakse edaspidi rakendada eakate seltsimajana. Foto: Arvet Mägi

Mittetulundusühingu Jeeriko uus nimi on Huvikodu. Ka juriidiline aadress on Tapal Valve 30 asuva nn Jeeriko maja asemel Alliku külas Harjumaal Sauel. Tapa vald võttis ühingult maja enda valdusse, sotsiaalprojektid Lääne-Virumaal on peatatud ning SA Innove nõuab toetusraha tagasi.


Uus juhatus on kinnitatud mai alguses, kui ainsaks juhatuse liikmeks sai Ain Aidamets.
Endine juhatuse esimees Keitlin Kerner kutsuti tema kinnitusel juhatusest tagasi aprilli lõpus. Millega Jeeriko õigusjärgne Huvikodu praegu tegeleda võiks ning kas mingil moel jätkatakse Jeeriko jälgedes sotsiaalsete teenuste pakkumisega, Kerner öelda ei osanud. “Pole infot, millega nad tegelevad või ei tegele, mina ei tea ka seda, kes täpselt Ain Aidamets on,” märkis Keitlin Kerner.


MTÜ Jeeriko tegi aastaid tagasi väga hästi kulgevat koostööd Tapa vallaga, kuid pärast varasema juhi Angela Oldi süüdimõistmist 400 000 krooni ühingu raha omastamises läksid suhted sassi.
Tapa linnas Valve 30 krundil asuv maja ja kõrvalhooned olid ühingu käsutuses ning veel märtsi keskel oli just rendileping Tapa vallavanema Alari Kirdi sõnul valla ainuke side Jeerikoga. Tänaseks on vald maja tagasi enda valdusse võtnud. “Maja säilitamise huvides olime sunnitud selle üle võtma, maksmata arvete tõttu oli seal elekter juba välja võetud ning veeühendus katkestatud,” selgitas Kirt.


Tegelikult oli vald maja Jeerikole kuni aastani 2016 lepinguga PRIA projekti raames rendile andnud. Renti küll ei võetud, kuid Jeeriko pidi kommunaalkulude eest tasuma oma vahenditest.
Kirdi sõnul on vallavalitsus saatnud maja ülevõtmisest informeerivad teavitused nii EASi (Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusele) kui ka PRIAsse.


Vallavanem kinnitas, et majas jätkatakse samalaadsete sotsiaalse alatooniga tegevustega. “Me tahame sinna tekitada eakate päevakeskuse, kus nii eesti kui venekeelsed seltsingud saaksid ühe katuse all koos toimetada. Maja on ju korralik, seal on saunad, seminariruumid ja sisustus, sellest sünniks palju head,” kõneles Kirt.

Vallal polnud endise Jeeriko tegevuste kohta infot aga juba mõnda aega.
“Jeeriko sisuliselt ei tegutsenud juba eelmise aasta lõpust, vallaeelarvest ei ole nad meilt ka midagi taotlenud, kontakti nendega pole,” rääkis Kirt, nimetades kahetsusväärseks, et mittetulundusühing, mis vallas edukalt sotsiaalteenuseid pakkus, ära kadus.

Praegu osutab vald mõningaid sotsiaalteenuseid oma sotsiaaltööspetsialistide abil, kuid on ka teenuseid, näiteks nõustamised, mida vajadusel ühekordselt sisse ostetakse.
“Naiste varjupaiga teenust ostame vastavalt vajadusele, me ei pea selleks maja pidama, töötutega tegeleb sotsiaalosakond, supikööki üritame koostöös teise mittetulundusühinguga pakkuda neile, kes seda tõesti vajavad, kuid kuna meil on olemas laialdane toetussüsteem, siis teravat vajadust supiköögi järele ei ole, ja loomulikult hoiame käigus ka soodsa hinnaga sauna,” saab vald Alari Kirdi sõnul sotsiaalvaldkonnaga hakkama.


Jeeriko viimane suurim, 4,8 miljoni kroonine projekt oli algselt Rakveres Krooni keskuses tegutsenud puuetega inimeste kaugtöökeskus, mida rahastas SA Innove kaudu Euroopa Sotsiaalfond. Projekt “Erivajadustega inimeste tööturule sisenemist ja töötamist toetava töökeskuse rajamine Lääne-Viru maakonda” pidanuks kestma järgmise aasta oktoobrini.


Augustis alustatud pro­jekti koordinaator ja tegevuse juhendajad vahetusid juba alguskuudel korduvalt, kuna mittetulundusühingu rahaliste raskuste tõttu ei suudetud palkasid maksta. Tänavu aprilli alguses lõpetati tegevus Rakveres ning koliti üle Tapale nn Jeeriko majja, et finantsiliselt toime tulla.
Veebruaris aga peatas SA Innove projektile raha eraldamise ja projekti jätkumine oli küsimärgi all. “Kuna projekt algul käivitus ja tegevused toimusid, siis kogu summat, mis neile välja jõuti maksta, tagasi ei nõuta,” ütles SA Innove kommunikatsioonispetsialist Mari Annus, kelle sõnul esitas Jeeriko möödunud aasta oktoobris väljamakse taotluse, mille alusel kanti ühingu kontole 167 624,60 krooni (10 713,16 eurot).


Veebruaris koostas SA Innove juba ka tagasinõude, mille alusel nõutakse tagasi toetus summas 6018,53 eurot (94 169,50 krooni), kuna toetuse saaja ei olnud täitnud talle pandud kohustusi.
7. juunil tunnistas SA Innove kehtetuks toetuse maksmise otsuse MTÜ Jeeriko projektile ning projektile on esitatud tagasinõue. Tagasi nõutud toetuse tasumise tähtaeg oli 22. mail, toetuse saaja pole Annuse sõnul senini nõutud summat tagasi maksnud.


SA Innove kommunikatsioonispetsialisti Mari Annuse kinnitusel puuduvad ka sihtasutusel nüüdse Huvikodu juhatuse liikme Ain Aidametsa kontaktandmed ja ühendust ei ole saadud. “Otsuse (tunnistada kehtetuks toetuse maksmise otsus - toim.) saatsime esialgu Sauele, kuid sealt tuli see meile tagasi, seejärel läkitasime selle tähitud postiga Tapa aadressile, sealt ei ole see tagasi tulnud, tõenäoliselt on nad otsuse kätte saanud,” rääkis Annus.
Ühelgi avalikult kättesaadavalt Huvikodu telefoninumbrilt MTÜ Huvikodu juhatuse liikme Ain Aidametsaga ühendust saada pole õnnestunud ka Virumaa Teatajal.
MTÜ Jeeriko õigusjärgsel MTÜ-l Huvikodu oli eilse seisuga Krediidiinfo andmetel maksuvõlg 4599 eurot ning intressivõlg 117 eurot.

Copy

Märksõnad

Tagasi üles