Laulu ja tantsu maa ja ilm

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaupo Kütt ja Janne Rannala Kadrina rahvamaja C-segarühmast jaksasid kuumast ilmast hoolimata tantsida.
Kaupo Kütt ja Janne Rannala Kadrina rahvamaja C-segarühmast jaksasid kuumast ilmast hoolimata tantsida. Foto: Eero Vabamägi

Kui Eestist ja kaugemalt tulnud noored mahutavad maa ja ilma laulukaare alla, kaevuvad nende elupuu rahvusmustrilised juured salakesi ikka sügavamale südamesse. See on meie maa. See on meie ilm.

XI noorte laulu- ja tantsupidu “Maa ja ilm” hakkas pöörlema eile hommikul tantsupeo peaprooviga-etendusega ning õhtul toimunud laulu- ja tantsupeo ühisavamise ning tantsupeo esimese etendusega. Esimest korda kohtuvad laulu- ja tantsupidu ühes ja samas kohas ning moodustavad tervikjutustuse sellest, mis maa see selline on. Ka eilse õhtu avalugu oli Siiri Sisaski ja Peeter Volkonski “Mis maa see on?”.
Noored tantsijad on peo autorite jutustatud lugu proovides elama pannud juba nädala, eile sõitsid Tallinna ka lauljad. Mudilas­koorid jõudsid sinna täna hommikul.


Esimese proovi järel oli lastekooride üldjuht Elo Üleoja väga rahul. “Läks üle ootuste hästi. Võrreldes 2007. aasta esimese prooviga oli lauljate valmisolek ka distsipliini mõttes oluliselt parem,” lausus dirigent.
Suvises päikeselõõsas maitstakse talvise eeltöö vilja: lastel on laulud peas, nad teavad, mida tegema peavad, ja oskavad vaadata dirigenti. “Pole kohapeal vaja enam palju tööd teha, saab lasta lauludel kokku kõlada ja meeleolul tekkida. Kõik oli hästi, ühegi lauluga ei tekkinud ohutunnet, et kas me selle kokku saame. Arvan, et kõik tuleb toredasti. Mingi väike loks võib kuskil sisse tulla, aga see on laulupeol ettearvamatu. Üldmulje oli väga hea,” rääkis Elo Üleoja.
“Oleme prooviga ajagraafikust lausa ees, ei pidanud üldse kogu meile antud prooviaega ära kasutama, aega jäi üle,” rõõmustas ta. “Saime juba sellise laulupeotunde, feeling’u kätte ärksamate lugudega. Võin väga rahul olla ning loodan, et iga päevaga tuleb energiat ja tahtmist juurde ja see kulmineerub pühapäeval nende laulmises.”
Üldjuhi sõnul raskendavad kuumus ja päike ning laulukaare all seisev õhk laulmist, kuid laulud said hästi kõlama. On olnud minestajaid, kuid kiirabi on kogu aeg käepärast ning kokkulepe, et end halvasti tundva lapse läheduses tõstavad kaaslased üles lauliku punase sisekaane, toimib suurepäraselt. “On olnud üksnes päikesest tingitud probleeme ning kõik on saanud kiiresti kohapeal abi,” kinnitas Elo Üleoja.


Kadrina rahvamaja C-segarühma noored Kaupo Kütt ja Janne Rannala on seda meelt, et just tantsupeod panevad noori rahvatantsuga tegelema. Ka nende rühm loodi eelmise, 2009. aastal toimunud üldtantsupeo “Meri” ajaks. “Sealt saadud emotsioon oli lihtsalt nii tugev. Teadsime kohe, et jätkame,” rääkis Kütt.
Kaupo Kütt, kes tantsib oma teisel suurel peol, tunnistas, et esialgu oli ta lauluväljakul toimuva peo suhtes skeptiline, sest Kalevi staadion oli väga koduseks saanud.
“Uus asi vajab harjumist, laululavale mahub vähem, ja tundub, et liikumisega on keerulisem, kui on esinemine koos lauljatega, kuid noored puhuvad peole ikka elu sisse,” arvas Rannala, kes suurest peost juba kolmandat korda osa saab.


Kuumusest hoolimata on Janne Rannala sõnul noored täis valmidust üks tore pidu koos tantsida. “See on nii hea tunne, oleme üks osa suurest asjast ja meil on kõigil üks ja sama eesmärk,” lisas Rannala.
Noorte tantsupeol jutustatav lugu on Kaupo Küti arvates tantsupeo kunstilisel juhil Märt Agul väga hästi välja mõeldud. “Kodus ainult oma tantse harjutades sellest aru ei saanudki,” mõtiskles ta.
Tantsupeo lugu räägib sellest, kuidas igatsusest ilma näha saab tahtmine tagasi tulla ning kuidas üks noor inimene ilma kasvades oma maa avastab ja siia tagasi ruttab. “See ongi noorte lugu,” kinnitas Kütt.
Et Kadrina rühm koosneb peaasjalikult klassikaaslastest, on see äsja Kadrina keskkooli lõpetanutele viimane koos tantsimine. “Lõpetamisel ei olnudki nii kurb tunne, teadsime, et näeme peol uuesti,” märkis Rannala.


Noortele sai peol osaks ka üllatus. “Meie lõpulaul oli Gerli Padari lugu “Meile kuulub see päev”. Tallinnas kuulsime, et see lugu on peo proloogi ühistantsu taustaks,” ütles Kaupo Kütt. “Tüdrukutel hakkasid kohe pisarad tulema, kui lugu mängima hakkas,” lisas ta. Nii alustavad nad oma viimast ühist pidu looga, millega oma kooliga head aega jätsid, et kodust maad ja ilma avastama minna.

XI noorte laulu- ja tantsupidu

• Tallinna lauluväljakul lööb kaasa 1063 lauljat ja 494 tantsijat Lääne-Virumaalt. Laulupeo kunstiline juht on Veronika Portsmuth, tantsupeo kunstiline juht on Märt Agu ning laulu- ja tantsupeo programmijuht Raul Talmar.
• Täna kell 19 toimub tantsupeo II etendus, pühapäeval kell 9 algab peoliste rongkäik ning kell 13 laulupidu.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles