Eesti kroonide vahetus jätkub ilma teenustasuta

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pangad ei küsi jätkuvalt teenustasu Eesti kroone eurodeks ümber vahetades.
Pangad ei küsi jätkuvalt teenustasu Eesti kroone eurodeks ümber vahetades. Foto: Toomas Huik/Postimees

Pangad jätkavad ka peale 1. juulit esialgu vähemalt aasta lõpuni Eesti kroonide ja sentide eurodeks ümber vahetamist ja seda kliendilt teenustasu võtmata.


Swedbank ASi pressiesindaja Mart Siilivask rääkis, et mai lõpus oli Eestis keskpanga andmeil ringluses veel pisut üle miljardi krooni väärtuses paberraha ja umbes 100 miljoni krooni väärtuses kroonimünte.

“See summa ei ole väike ja kuigi kroonitehingute arv kontorites on pärast jaanuari kõvasti langenud, soovime pakkuda klientidele mugavat ja kiiret võimalust vahetada vana raha uue vastu,” ütles Siilivask ning lisas, et seepärast otsustati kõikides Swedbanki kontorites Eesti krooni paberraha ja müntide vastu võtmist pikendada aasta lõpuni ning seda ilma teenustasuta.

SEB jätkab Eesti kroonide ja sentide teenustasuta ümbervahetamist kõigis pangakontorites kuni 2011. aasta lõpuni, 2012. aastal piirdutakse maakonnakeskustes olevate kontoritega. Sampo pank jätkab kroonide teenustasuta vastuvõtmist neljas esinduses Tallinnas ja maakondlikes esindustes.

Kroonimünte võtavad pangad vastu piiranguteta, kuid nendes sularahateenuseid osutavates kontorites, kus puudub kroonimüntide lugemiseks mündimasin, võtavad näiteks Swedbank ja Nordea pank kroonisente vastu enamasti aegviivitusega, mis tähendab, et kliendi toodud mündid pannakse turvakotti ning saadetakse sularahakeskusesse ülelugemiseks.

Raha laekub kliendi kontole hiljemalt 14 päeva jooksul. Väiksemad summad loeb pangatöötaja siiski kohapeal ja vahetab ühtlasi eurodeks või paneb kohe kontole.

SEB jaepanganduse divisjoni direktori asetäitja Marika Meikari sõnul seadistati SEB kontorites iseteeninduslikud mündimasinad aasta alguses eurodele ümber ja kroonisente saab vahetada ainult pangatöötaja abiga – väiksemad summad loetakse käsitsi, kuid suuremate koguste puhul on pangatöötajatel abivahendiks väikesed mündilugejad.

“Klient peab arvestama, et müntide lugemine on aeganõudev tehing ning varuma aega. Soovitame kasutada maakonna kontoreid, mis on varustatud Eesti krooni mündimasinatega ning kontoritega eelnevalt aeg kokku leppida,” ütles Meikar. Ka Sampo pangas tuleb sentide vahetamiseks pöörduda telleri poole.

Üldjuhul ei ole inimesed väga suuri koguseid kroonisente panka toonud, kuid leidub üksikuid erandeid, mis silma paistavad.

Mart Siilivask meenutas juhtumit, kui juuni lõpus toodi Swedbanki Tallinnas asuvasse Liivalaia kontorisse rekordkogus kroonimünte, mille kogukaal oli ligikaudu 400 kilogrammi. “Tegu oli ainulaadse juhtumiga, enamasti jäävad summad siiski kuni 500 krooni ulatusse,” märkis Siilivask.

Nordea panga kommunikatsioonijuht Jane-Liina Liiv ütles, et viimasel ajal ei ole neile suures koguses sente toodud, küll aga tehti seda aasta alguses, kui panka jõudis igas suuruses hoiupõrsaid. “Silma hakkas näiteks klient, kes tuli käsipagasi kohvriga, mis oli münte ääreni täis.”

Marika Meikari kinnitusel jäi aktiivne rahavahetusperiood eelmise aasta detsembrisse ja selle aasta jaanuari. “Statistika näitab, et summad, mis tuuakse, ei ole väga suured ning iga nädal stabiilselt vähenevad,” lausus Meikar.

Samas Jane-Liina Liiva sõnul kroonide vahetamine juuni lõpus taas elavnes, sest ilmselt levis kuuldus, et pangad vahetavad kroone eurodeks ainult juuni lõpuni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles