Juhtkiri: Eesti miniolümpia

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kreeka-rooma maadlus.
Kreeka-rooma maadlus. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Virumaa pealinn Rakvere on Eestis taas pildil, tähelepanu keskmes, sest võõrustab sel nädalavahetusel Eestimaa XIII suvemängudele tulnud tuhandeid spordilembeseid inimesi Eestist ja kaugemaltki.


Eestimaa suvemängud on osalejate arvu poolest suurim spordivõistlus Baltikumis, kus selgitatakse välja Eesti parim vald, linn ja maakond. Ja võistlus kannab kõige puhtamat olümpiaideaali, mille kohaselt ei ole tähtis võit, vaid osavõtt. Nii võib tippsportlaste kõrval oma koduvalla au kaitsmas näha ka poliitikuid ja vallajuhte või mõne muu eluala tuntud tegijaid, kes pole pidanud paljuks oma kodukoha eest võistlustulle astuda.

Ja nagu õigetele suurvõistlustele kohane, ei jää suvemängud ainuüksi Rakvere linna piiresse, vaid võistluspaiku on mitmel pool maakonnas. Linna ja selle lähiümbruse, aga ka Tamsalu ja Tapa  spordisaalides ja väljakutel keeb neil päevil vilgas spordielu, kui mõõtu võetakse rohkem kui paarikümnel alal.

Sealhulgas selguvad parimad klassikalistel spordialadel nagu kergejõustik, korvpall, jalgpall, võrkpall, maadlus, tõstmine, aga kavas on ka vähemtuntuid nagu näiteks kuuliveeretamise mäng petank või siis maarahvale hästi tuntud ja omane köievedu, samuti sangpommi rebimine. Saab isegi võidu kala püüda ja mälumängu küsimusi pureda.
Melust ei jää ilma ka pealtvaatajad, kelle tarvis on välja mõeldud nn sportlik-tervistav rahvarada Rakvere spordikeskuse kõrval kõigi oma lustakate osavust nõudvate pisivõistlustega, kus igaüks saab oma võimed proovile panna.

Eesti olümpiakomitee egiidi all peetavaid suvemänge, mida võib võrrelda isegi väikeste olümpiamängudega, korraldab Eestimaa Spordiliit Jõud koostöös Rakvere linnavalitsuse, Rakvere spordikeskuse ja Lääne-Virumaa spordiliiduga. Rakvere linnale on see suureks auks ja samas ka suureks vastutuseks.

Võistluste mastaapsust ja tähtsust näitab seegi, et mängude patrooniks on president Toomas Hendrik Ilves, kes ka ise eile õhtul Rakveres mänge avamas käis.

Mängudel osalevad enam kui 4000 sportlast ning 350 kohtunikku peaksid kahe ja poole võistluspäeva jooksul natuke ka siinset majanduselu elavdama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles