Hooletu ATV-sõit võib põhjustada metsatulekahju

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ATV- sõitjate poolt läbimatuks muudetud tee.
ATV- sõitjate poolt läbimatuks muudetud tee. Foto: Postimees.ee lugeja

Hiljuti süttis Nõval krõbekuiv rabamets, mille põhjusi võib suure tõenäosusega otsida metsa alla jäänud rohketest ATV-jälgedest. Et ATV-de tekitatud rööpaid kohtab metsas, sealhulgas kaitsealadel, üha sagedamini, juhib Riigimetsa majandamise keskus (RMK) tähelepanu asjaolule, et ATV-ga tohib sõita vaid selleks ette nähtud aladel.

Lisaks sellele, et mootorist tekkiv säde võib kergesti metsa süüdata (ilma, et edasi liikunud ATV-juht seda aimakski), kahjustab ATV-sõit selleks mitte ette nähtud kohtades taimestikku ja pinnast, mille taastumine võib võtta aastakümneid.

Sõidukitega looduses liikumist reguleerivad looduskaitseseadus, liiklusseadus ning maastikusõidukite liiklemise eeskiri. Neid kokku võttes võib öelda, et maastikul tohib maastikusõidukiga sõita või seda parkida üksnes maavaldaja loal.

Oma krundil (kui tegemist ei ole kaitsealaga) või kinnisel rajal maastikumasinaga sõiduks piiranguid ei ole. Katastripiire ja kaitsealade ning erinevate vööndite paiknemist saab vaadata Maa-ameti kaardiserverist aadressil xgis.maaamet.ee looduskaitse kaardirakendusest.

RMK on maastikusõidu harrastajatele mõeldes avanud 3 maastikusõiduala Harjumaal. Maastikusõiduala on looduses piiritletud ringpiiriga, mille sees võib igal pool sõita. Maastikusõidurada on kindlasuunaline mahamärgitud rada, millest väljaspool sõita ei tohi. Kõik RMK maastikusõidualad asuvad metsamajanduslikus mõttes väheväärtuslikel aladel ning seal ei esine eelneva kontrolli alusel looduskaitselisi väärtusi.

ATV-sõidu huvilistel tasub pilk peale visata ka veebilehele www.granade.ee/rajad, kuhu püütakse jõudumööda kokku koguda kõik Eestis olevad krossirajad ja maastikusõidukohad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles