Juhtkiri: Mittetulunduse ämbrid

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Elmo Riig / Sakala

Juba teisel Tapa valla sotsiaalvaldkonna mittetulundusühingul on probleemid seoses sellega, et töötajate ja ühingu rahakott on kuritegelikult segamini läinud.


Puuetega inimestele sotsiaalteenuseid pakkuv MTÜ Jeeriko lõpetas tegutsemise pärast varasema juhi Angela Oldi süüdimõistmist 400 000 krooni ühingu raha omastamises.

Möödunud nädalal lõi lõkkele skandaal Tapa eralastekodu ümber, kui avalikkuse ette jõudis info endise juhataja Ene Mummi suhtes algatatud kriminaaluurimisest, mis seotud lastekodu raha raiskamisega. Juunikuus lõpetas MTÜ Kesk-Norra Eesti Ühing peetav lastekodu üürivõlgnevuse tõttu tegevuse.

See, et mõlemad juhtumid on Tapa vallast, on juhus. Aga see, et sotsiaalvaldkonna ning teisi ühiskondlikke teenuseid ja projekte vedavate MTÜde seas on ühel või teisel moel patuseid teisigi, on tõenäoline.

Sotsiaalvaldkonna ühingutel, mis pakuvad teenuseid lastele, puuetega inimestele ja teistele taolistele sihtrühmadele, on kerge leida esmapilgul inimlikus plaanis täiesti mõistetavaid põhjendusi, et mõni tehing sooritada kõiki raamatupidamise nõudeid arvestamata ja sisuliselt küll sahkerdades, aga õilsal eesmärgil. Kui juba mõned korrad on libastutud, siis tasapisi võivad ka eesmärgid muutuda vähem õilsaks, ja kui ots on lahti tehtud ja rahaasjad lootusetult sassis, siis tagasi rea peale saada on väga raske, kui mitte võimatu.

Kui sellistes ühingutes on mitu töötajat ja liiguvad suuremad summad, on kindlasti mõistlik palgata audiitor. Arusaadav, et juhatuse liikmed ei pruugi iga kord osata näha majandusaasta aruandenumbrite taga varjuvaid puudujääke, kuid kokkuvõttes vastutavad ju ikkagi nemad.

Virumaa Teataja ei taha siinjuures üldsegi heita varju kogu mittetulundusühingute süsteemile, sest MTÜde hulgas on palju tegusaid, eesmärgipäraselt tegutsevaid ühinguid, kes oma asju ausalt ja südamega ajavad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles