Galerii: merehõng, sadam, toit ja tulikuum päike meelitasid merepäevadele  

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kunda mere- ja perepäevad on juubelihõngulised.
Kunda mere- ja perepäevad on juubelihõngulised. Foto: Kasper Mäe

Imeline suveilm tõi seekordsetel juubelihõngulistel Kunda pere- ja merepäevadel inimesed randa. Jalutati sadamas, uudistati Kunda sõpruslaeva Wambolat, mekiti pagulaspere tehtud suussulavaid maiustusi ja elati kaasa räimegrillimisvõistlusele. Rahvast oli nii palju, et Viru-Nigula vallavanem Einar Vallbaum julges nimetada üritust lausa Virumaa kaubamärgiks.

Kundas 33 aastat elanud Maie on kohalikel merepäevadel käinud kõigil kordadel. Kahekümnendate puhul otsustas ta kokku kutsuda oma suguvõsa, et pidada maha pisike kokkutulek. Erilise tähistamise ideed julges ta oma lähedastele välja pakkuda seetõttu, et ka merepäevad üllatavad iga kord erineva lähenemise ja korraldusega.

Maie soovitas vahvat üritust ka oma töökaaslasele Irinale, kes ootas õhtut. Nädal tagasi oli ta otsinud, kus esineb ansambel Swingers koos Birgit Sarrapi ja Tanja Mihhailova-Saarega. "Tuli välja, et nad esinevad siin," rõõmustas Irina.

Üks atraktsioon, mis paljudele meeldis, oli ekskursioon Kunda sõpruslaeval Wambola. Selle komandör, vähem kui aasta laeva juhtinud vanemleitnant Tanel Kangro, oli sellisest huvist meeldivalt üllatunud. Tema sõnutsi on laeval kõige olulisem meeskond ja nemad on talle Kundat kiitnud. Sadamalinna kohta ütles ta, et eks igal pool ole oma võlu. "See miski tuleb enda jaoks üles leida," sõnas Kangro.

Viru-Nigula vallavanemal Einar Vallbaumil on vaid mõned Kunda pere- ja merepäevad vahele jäänud. Tema sõnutsi on see üritus inimesi tõmmanud sõjalaeva ja sadama tõttu. "See on juba Virumaa kaubamärk", ütles Vallbaum. Tulevikust rääkides nentis vallavanem, et mõelda tuleb suurelt. "Kunagi võiks siin silduda suur valge reisilaev," ütles Vallbaum.

Pisut väiksemaid unistusi hellitavad aga need, kes merepäevadel osalevad Grillfesti võistlusel, et räimed maitsvaks grillida. Meretriibuliste naiskonda kuuluv kohalik Evely pakkus enne võistlust inimestele verivorsti. "Jaanid on läbi, nüüd siis on jõulud tulemas," nentis ta. Juba olidki räimed lauda saabunud ja ta asus neile head mekki andma. Ta rääkis, et räimeroa vooruks oli nende võistkond katsetanud kuut erinevat retsepti ja nad olid sobiva leidnud alles keskööl. "Sinna lähevad sibul, seesamiseemned ja kodused vürtsid," loetles ta. Teises voorus peavad nad suurepäraseks timmima beebiforelli ja fantaasiavoorus näitavad nad klassi maksaga, millele lisavad tüümiani.

Eksootiliste maitsete mekkijad aga seadsid sammud šašlõkilaadungitest mööda, sinna, kus pagulaspered pakkusid oma maa maitseid. Maria, kes elab oma kahe pojaga juba kaheksa aastat Tallinnas ja töötab kokana, rääkis eesti keeles, et pakub toitu, mis tehtud veiselihast ja riisist. Lettidel laiusid maiused, millele jagati tublisti kiidusõnu.

Kunda mere- ja perepäevad kestavad rannas südaööni, kuid pidu käib edasi varaste hommikutundideni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles