Võsul kuuleb Mikk Mikiveri ja Georg Otsa

Kristi Ehrlich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liisa ja Kaarel koos vanaisa Jüriga kuulasid mullu, kuidas “Võsu valss” Georg Otsa esituses kõlab. Seda saab kuulata ka tänavu.
Liisa ja Kaarel koos vanaisa Jüriga kuulasid mullu, kuidas “Võsu valss” Georg Otsa esituses kõlab. Seda saab kuulata ka tänavu. Foto: Arvet Mägi

Eilsest kuuleb Võsu rannaklubi külge kinnitatud kõlaritest ilmselt kõige kuulsamaid lähiminevikus Võsul suvitanud eesti kultuuritegelasi – näitlejat Mikk Mikiveri ja lauljat Georg Otsa.



Eile õhtul kell 22 oli esimest korda võimalik Võsu mändide all kuulata kõlaritest kostvat “Võsu valssi” Georg Otsa esituses ja pärast seda Mikk Mikiveri loetuna Jaan Kaplinski luuletust “Mõnel on oma rada”.

Vihula valla arendusnõuniku Anneli Kivisaare sõnul on eesmärk pakkuda kas või rannas mööda laudteed jalutavatele inimestele võimalust kuulata ilusat lugu Georg Otsa esituses ning mõtlikku luuletust Mikk Mikiverilt.

Esialgu kõlab ainult üks tekst, kuid Kivisaar ütles, et võib-olla mõne aja pärast luuletus ka vahetub. Praegu on plaanis lasta suurkujude häälel kõlada igal õhtul suve lõpuni.

Lähiajal paigaldab Vihula vald ka infotahvli nii eesti-, vene- kui inglis-, ja ehk ka soomekeelse teabega Otsa esitatava loo ja selle kohta, miks seda lugu üldse kuulda saab. “Mikiver ja Ots on ilmselt kõige kuulsamad lähiminevikus Võsul suvitanud eesti kultuuritegelased,” märkis Kivisaar, lisades, et tema soov oleks saada infotahvlile ka kultuuritegelaste pildid.

“Kui soomlased teavad “Saaremaa valssi” Georg Otsa esituses, siis miks mitte teada ka “Võsu valssi”,” lisas Vihula abivallavanem Urmas Osila.

Mikiveri ja Otsa häält edastava kõlari idee sai tegelikult alguse seoses mängude maja, Võsu ühe sümboli lammutamisega kevadel. Täiesti amortiseerunud ehitise asemele rajati väliterrass, kus soovi korral saaks tantsuõhtuid korraldada. Et ka “Võsu valss” oli olemas, arenes mõte edasi ja vallavalitsus muretseski süsteemi, mis nüüd igal õhtul kell 22 Mikiveri ja Otsa häälel kõlada laseb.

“Kell kümme on ilus sume suveõhtu ja üksteist on vist natuke liiga hilja,” põhjendas Kivisaar kellaaja valikut.
Võsu elanik Mari-Anne Heljas tuli Georg Otsa esitust kuulama juba eile päeval, mil helisüsteemi alles katsetati. “Ma olen aastaid rääkinud, et teeme mingi kindla koha, mis nendele meestele on pühendatud,” oli Heljas nähtu ja kuulduga rahul ning leidis, et sellest saab Võsule midagi väga omast.

Mõlemat meest mäletab Mari-Anne Heljas hästi: Mikk Mikiveriga käis ta mingil ajal ühes koolis, Georg Otsaga puutus kokku suvitajate kohtumisõhtul Võsul, kus muusik esines. “Temalt küsiti, kes oli tema suvila arhitekt. Georg Ots vastas, et see on tüüpprojekt number ... Ma ei mäleta, mis numbri ta ütles,” meenutas Heljas.

“See tema lihtsus ja vahetus oli täitsa fantastiline. Me pidasime teda ju ei tea kelleks, aga ta käis paljajalu, lühikesed püksid jalas, suur koer kõrval,” jätkas ta.

Kas tulevikus võiks helisüsteem edastada teistsugustki repertuaari, ei osanud Kivisaar esialgu öelda, sest konkreetseid plaane ei ole. Samas ta seda võimalust ei välistanud.

Helisüsteem läks maksma mõnedsajad eurod ja kogu ettevõtmist finantseeris Vihula vald.

Salvestised

• “Võsu valss” on Viktor Ignatjevi lugu, sõnade autor Otto Roots.
• Võsul kõlav “Võsu valss” Georg Otsa esituses saadi Eesti Rahvusringhäälingu arhiivist. Lindistatud on see 1971. aastal.
• Mikk Mikiveri ettekantava luuletuse salvestas 2002. aastal Eesti Raadioteater.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles