Maakaabelliinid muudavad elektrivõrgu töökindlamaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Energia Jaotusvõrk OÜ arendus-ehitusosakonna Ida piirkonna juht Priit Poom hoiab silma peal, kuidas kulgeb OÜ Särtsu töömeestel maakaabli paigaldamine.
Eesti Energia Jaotusvõrk OÜ arendus-ehitusosakonna Ida piirkonna juht Priit Poom hoiab silma peal, kuidas kulgeb OÜ Särtsu töömeestel maakaabli paigaldamine. Foto: Arvet Mägi

Hetkel on käimas Eesti Energia Jaotusvõrk OÜ elektriliinide uuendustööd mitmes Lääne-Virumaa vallas, kus õhuliinid asendatakse maakaabelliinidega.

Kuid ehitustööde aeg võib Priit Poomi, EE Jaotusvõrk OÜ arendus-ehitusosakonna Ida piirkonna juhi sõnul kaasa tuua mõningaid ebamugavusi. “Liinide paigaldamiseks tuleb mõnikord üles kaevata teed ja ümber suunata liiklus, samuti peame elektriohu tõttu teatud tööde puhul välja lülitama pinge,” lisas ta.

Koostöö kohalike omavalitsustega on kulgenud hästi nii Poomi kui ka valdade esindajate sõnul. “Tegemist on mõistliku ettevõttega ja oleme nendega siiani alati kokkuleppele saanud,” sõnas Indrek Kesküla, Väike-Maarja vallavanem.

Ka Rakke abivallavanema Guido Kraavi sõnul on omavalitsus väga rahul, et tulevikus läheb elektrivõrgu kvaliteet paremaks ning väheneb voolukatkestuste arv.

Kuigi ehitustööde käigus on ette  tulnud väiksemaid arusaamatusi, kinnitavad nii Kesküla kui ka Kraav maakaabelliinide suuremat turvalisust võrreldes õhuliinidega.

Et elekter jõuaks igasse majapidamisse, läbib paratamatult suur osa liine ka eramaid. “Uue elektrivõrgu rajamiseks kinnistuomaniku maale vajame ja küsime maaomaniku luba,” kinnitas Poom. EE Jaotusvõrk peab kinni maaomanikega kokkulepitud tööde ajast ning pöörab suurt tähelepanu heakorratööde tegemisele.

Planeeritavatest elektrikatkestustest teavitatakse kohalikke elanikke alati ette ning katkestuste lubatud kestusest peetakse üldjuhul kinni. Poomi sõnul loodavad nad võimalike ebamugavuste puhul tarbijate mõistvale suhtumisele. “Meil on arendamisel ka veebileht, mis annaks plaanitavate katkestuste ja tööde kohta täpsemat infot,” lisas ta.

Kuna klientide rahulolematust on Poomi sõnul tekitanud heakorratööd, otsustas EE Jaotusvõrk ajastada suuremad tööd perioodile märtsist novembrini, et lumi ja külm ei segaks tööde lõpule viimist.

Kui ehitustööde käigus tekitatakse otseseid kahjusid eramaa omanikele, siis need hüvitatakse, ning selleks tuleb EE Jaotusvõrk OÜ-le esitada avaldus.

Poomi sõnul on projektide kulgemist seni pidurdanud maakasutuslepingute sõlmimine eramaaomanikega, samuti juhud, kus korterelamu kinnistutel puudub esindusorgan ning kinnistul tegutsemiseks tuleb nõusolek saada eraldi kõigilt korteriomanikelt.

“Kuid eks sellistes olukordades tulebki osata asja näha ka teise poole vaatenurgast – nii sünnivad mõistlikud kompromissid ja saame elektrivõrku meie kõigi hüvanguks kõige kiiremini ja otstarbekamalt uuendada,” selgitas Poom.

Põhimõtted investeeringurahade paigutamiseks on Poomi sõnul kõigis maakondades samad. “Lähtume ohutusest, liini rikkelisusest ja mõjutatud elektritarbijate arvust,” lisas ta.

Õhuliini asendamisest maakaabliga võidab eelkõige elektritarbija – väheneb katkestuste ja rikete arv. Kõige rohkem puudutab maakaabelliinide paigaldamine maapiirkondade elanikke, kus võrk on kehvemas seisus ning õhuliinid saavad loodusjõudude käes kõige rohkem kannatada.

“Plaan on aastaks 2014 suurendada maakaabli osakaalu elektrivõrgus umbes 30 protsendini, ning kui ligikaudu 10–15 aasta pärast maakaabel juba enam kui poole elektrivõrgust moodustab, on tulemused eriti märgatavad,” väitis Poom.

Lääne-Viru maakonda varustab liinide võrgustik, mille kogupikkus on 5235 kilomeetrit ning millest suurema osa moodustavad õhuliinid.

Kuigi õhuliinid on kergemini paigaldatavad ja kiiremini remonditavad, on nad ilmastikust mõjutatud, mistõttu suvised äikesetormid ja talvine lumerohkus toovad kaasa sagedasi elektrikatkestusi.

Seetõttu viibki Eesti Energia Jaotusvõrk elektrivõrku uuendades õhuliinid maakaablisse, millel vaatamata kõrgemast maksumusest on rida eeliseid. Maakaabelliin on oluliselt ilmastikukindlam, samuti on tema eluiga ligi 20 aastat pikem kui õhuliinil. Tänu maakaabli suuremale vastupidavusele on ka liini hoolduskulud väiksemad.

“Ka visuaalse pildi ja loodushoiu aspektist on maakaablil eelised – nii ei pea me liinikoridoride puhastamiseks puid ja võsa maha raiuma,” ütles Poom ning lisas, et erinevalt õhuliinidest ei sega maakaabelliinid ka vaadet loodusele.

EE Jaotusvõrk asendab olemasolevat või paigaldab uut liini Lääne-Virumaal enam kui 130 km ulatuses, millest 110 km moodustab maakaabelliin.

Ehitustöid teostavad EE Jaotusvõrgu partnerid. Lääne-Virumaal on üheks partneriks näiteks OÜ Särts, kes tegeleb uue elektriliini liitumise ehitamisega Rakvere jäätmejaama elektrienergiaga varustamiseks.

2011. aastal investeerib EE Jaotusvõrk Lääne-Virumaa ehitustöödesse ja pingekvaliteedi parandamisse enam kui 2,4 miljonit eurot.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles