Galaktilist eriolukorda lahendasid tulnukad

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuigi rühmajuhid lugesid ujuma suundudes marsisammu rütmi, ei tulnud noortel kotkastel ja kodutütardel ühte sammu astumine veel väga hästi välja.
Kuigi rühmajuhid lugesid ujuma suundudes marsisammu rütmi, ei tulnud noortel kotkastel ja kodutütardel ühte sammu astumine veel väga hästi välja. Foto: Andres Pulver

Porkunisse “Hello, Cosmos!” nimelisse kaitseliidu Viru maleva suvelaagrisse kogunesid kodutütred ja noored kotkad.


Kolmepäevase suvelaagri teisel päeval toimus Porkuni mõisahoone ees mäng “Galaktiline eriolukord”. Mängu käigus lahendasid tulnukaid kehastavad lapsed osavalt kriitilise olukorra, kus teise planeedi tulnukate kosmoselaev kukkus nende laagriplatsile.

Suvelaagri korraldaja Katrin Kobini sõnul olid esimesed kaks koosveedetud päeva teguderohked ja lõbusad. Mõisas majasoku rollis tegutsev Virumaa kodutütarde ringkonnavanem Ellen Sepp ütles, et sel aastal on tegemist puhke- ja mängulaagriga.

“Lapsed õpivad aasta otsa, käivad laagrist laagrisse ja pidevalt on neil võistlused ja laagrites igasugused töötoad,” selgitas Sepp puhkelaagri idee tagamaid. “Ja teate, lapsed on puhkamise ja mängimisega väga rahul!” lisas Sepp.
Hannamari Soidlale, kes on juba neljandat aastat kodutütar, meeldisid laagri esimesed päevad väga. “Tavaliselt on suvelaagrites alati tamp taga, aga nüüd on lihtsalt puhkelaager ja vaba olemine – hästi mõnus on!” ütles Hannamari lustakalt.

Varem on kodutütred ja noored kotkad pidanud laagreid eraldi, kuid sel suvel veetsid Viru ringkonna kodukaitsehuvilised poisid ja tüdrukud kolm suvepäeva üheskoos. “Nad on täitsa toredad, aga jube aktiivsed on kõik,” kommenteeris Hannamari poistega läbisaamist muiates.

Sepp kinnitas, et mõisahoones liiguvad lisaks lastele ringi ka väiksed vaimukesed. “Neid on siin küll ja küll. Ühele poisile sosistaski eile öösel keegi kõrva,” lisas ta tõsiselt.

Kosmoseteemalises laagris toimusid eile õhtul veel ka Veenuse ja Marsipoisi valimised, kus valiti välja kõige erilisemalt kostümeeritud kodutütar ja noor kotkas. Veenusele ja Marsipoisile andis Porkuni järve ääres tiitli Neptun. Õhtul esines lastele kosmiline bänd KGL ning järgnes kosmiline disko. Lisaks käisid lapsed Porkuni järvedes koos rühmajuhtidega ujumas.

Porkunis sündinud, kasvanud ja töötava Sepa sõnul on kohalikud elanikud laste ja noorte liikumisega harjunud. “Kohalik rahvas on meil väga mõnus! Nad ütlevad ikka, et ega laager ei kesta aastaringselt – lapsed on siin ainult kolm-neli päeva,” sõnas ta energiliselt.

Korraldavat meeskonda kirjeldasid nii Sepp kui ka Kobin vaid parimate sõnadega. Kodutütreid ja noori kotkaid juhendavad valdavalt vabatahtlikud, kes aitavad oma priist ajast ka laagreid läbi viia. Kuna kooliajal on suurt laagrit keeruline korraldada, sest vabatahtlikud saavad appi tulla vaid nädalavahetustel, siis toimuvadki ühised laagrid suvel.
“Tuleb meeles pidada, et kõik need vabatahtlikud on tegelikult fanaatikud. Neile meeldib lastega tööd teha ning sisustada just sellistes laagrites nii laste kui ka enda aega,” ütles Hannes Reinomägi, Viru maleva noorte kotkaste noorteinstruktor.
Kui tavaliselt organiseerib Sepa sõnul suuremaid suvelaagreid ringkonnavanem, siis sel aastal oli peakorraldajaks Kobin, kes korraldas laagri Alu kaitseliidu kooli noortejuhtide kursuse lõputööna. “Kes veel teevad kui mitte noored!?” sõnas Sepp toetavalt.

Laagriliste toidulaua eest hoolitsesid kokatädid, kes on ka ise naiskodukaitsjad. Teise päeva lõunal keedeti köögis näiteks frikadellisuppi. “Lapsed söövad hästi! Väiksematele on väiksemad, suurematele suuremad portsud, aga alati saab ju juurde küsida,” ütles naiskodukaitse toitlustusinstruktori ametit pidav Vaike.

Suvelaager otsustati Sepa sõnul korraldada Porkuni mõisas, sest seal tegutsev riigikool erivajadustega lastele kolib algaval õppeaastal uude hoonesse ning kuna kompleks võib tulevikus sattuda erakätesse, sooviti nautida mõi­sahoone hõngu kuniks veel võimalik.

Pärast paariaastast soikujäämist püüavad entusiastlikud Viru maleva noortega tegelevad juhendajad suvist stiililaagri traditsiooni taas käima lükata. Tänavune suvelaager on järjestikku teine ning mullune laager oli mustlas-teemaline. Sel aastal võttis laagrist osa 54 last Viru ringkonnast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles