HKScanil on lõvi, Rakvere ametikoolil surikaat ja Sõmeru põhikoolil manul  

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
HSKcan Estonia on lõvi Tori vader.
HSKcan Estonia on lõvi Tori vader. Foto: Signe Kalgan

HKScan Estonia sai eelmisel laupäeval lõvi omanikuks, kui Tallinna loomaaias peetud perepäeval otsustas ettevõtte meeskond ühiselt, et ollakse aasia lõvi Tori vaderiks ja kaetakse lõvitüdruku toidulaud aasta läbi. Vaderiks on Lääne-Virumaalt veel mitu organisatsiooni, teiste hulgas on lausa kahe surikaadi vaderiks Rakvere ametikool ja manuli vaderiks Sõmeru põhikool.

MTÜ Tallinna Loomaaia Sõprade Selts esindaja Kristi Vahtra-Allik rääkis vaderlusest, et see tähendab Tallinna loomaaia toetamist. Inimene või organisatsioon, kes tahab anda loomaaia arengusse oma panust, sõlmib vaderilepingu ja tasub aastase vaderitoetuse. See on tema sõnutsi arvestatud konkreetse looma toidukulude maksumuse põhjal.

"Raha kasutab sõprade selts loomaaia arendamiseks. Näiteks mõne ehitise või rajatise tarbeks, loomade elukeskkonna rikastamiseks," loetles Vahtra-Allik.

Ta tõi näiteks, et vaderitoetuste ja annetuste abil on muu hulgas valminud loomaaias näiteks ninasarvikute välisaedik, väikekiskjate ekspositsioon. "Suurim ehitis, kus on samuti oma osa vaderite toetustel, on seni olnud jääkarude uus kodu," lisas Vahtra-Allik.

Vaderitoetuste summa on eelkõige seotud sellega, et suurematel loomadel on söödakulu suurem, väiksematel väiksem.

HSKcan Estonia ei hakka muidugi Rakvere lihakombinaadist lihavarusid lõvile saatma, vaid panustab igal aastal aasia lõvitüdruku toidulauda 3800 eurot.

Võrdluseks võib öelda, et ühele surikaadile vaderiks olemine maksab aastas 80 eurot ja manuli vaderlus 340 eurot.

Vahtra-Allik rääkis, et tavaliselt valib toetaja oma lemmiku välja kas välimuse või käitumise järgi, teinekord ka lähtudes ettevõtte logol olevast loomast või linnust. Vaderluse kohta rääkis ta, et mõni loom on populaarsem ja tal on mitu toetajat. "Kokku on loomaaias liike umbes 90, vadereid 220 ringis," sõnas Vahtra-Allik.

Lääne-Virumaal on vaderiks ka Rakvere ametikool, kes on kahe surikaadi vader. Sõmeru põhikool on aga manuli vader.

HSKcan Estonia juhatuse esimees Anne Mere ütles vaderluse kohta, et üheskoos on tore head teha ja idee meeldis kõigile.

Tallinna loomaaia 1. zooosakonna juhataja Tatjana Miljutina rääkis aasia lõvitüdruku Tori kohta, et ta sündis 2005. aasta veebruaris ja on pärit Poola Lodzi loomaaiast. "Tori suhtub üldiselt inimestesse hästi ja on enamasti heas tujus, kohati võib ta aga äkiliselt käituda." Miljutina sõnutsi on Tori selline loom, kes teiste lõvidega väga hästi läbi ei saa. "Küll aga armastab ta üle kõige puhtust ja korda – kui tema aedikus on midagi üleliigset, lükkab ta selle võre vahelt välja. Tori on hea isuga ja talle meeldib mängida suurte pappkastide ja pallidega, kuid neid ei jätku tema teravate küüniste all kauaks," iseloomustas Miljutina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles