Kunagine Salla vald ootab külapäevale

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Salla mõisa peahoone.
Salla mõisa peahoone. Foto: Anne Kaldam

Laupäeval, 6. augustil kutsub Salla Mõisa Selts kõiki praegusi ja endisi kunagi Salla valda kuulunud külade elanikke esimesele Salla valla külade päevale.



Salla vald eksisteeris aastatel 1939-1950. Põhjus, miks niisugune üritus korraldatakse just nüüd, on see, et just tänavu tähistab mitu muistse Pudiviru küla 770. aastapäeva.

Kuigi tegelikult asustati sealne kant juba varem, lähtutakse Taani hindamisraamatust, kus 1241. aastal mainitakse esimest korda Salla nagu ka Tammiku, Lasinurme, Koila, Emumäe, Villakvere ja Kadiküla küla.

Kuigi varem on toimunud näiteks Salla pargi päev – uhke kübarates külalistega pidu – ning hulk muid üritusi, on nii suur ettevõtmine piirkonnas esmakordne.

Suurem osa külade päeva tegevusi toimub Salla mõisas ja pargis, päeva pidulik avamine on kell 15, aga külalised on oodatud ka juba tunni jagu varem.

Räägitakse praegu külades toimuvast, istutatakse üheskoos puu, esmaettekandele tuleb Salla valss, mille viisi autor on Karl Madis ning sõnad kirjutanud Helen Harak. Lapsed saavad võistelda ning asfaldile joonistada.

Külas on ka Salla valla esindus Soomest. Emumäe arenduskeskuse juhatuse liikme Piret Nurmetalu sõnul on Soome Salla vallas asuv Vallovaara küla avaldanud soovi Eesti Salla küla sõbraks saada ning koostöölepingu pidulik allkirjastamine on kavandatud just 6. augustile.

Kunagises poehoones, tulevases seltsimajas, on avatud näitus “Loodusjõud maamaja sees ja väljas” ning endises vallamajas saab tutvuda kohalike seltside tegevusega. Avatud on ka koolimaja.

Külade päevale lisab põnevust sõjaajalooklubi Frontline programm ning huvilistel on võimalik tutvuda militaartehnikaga.
Õhtul peetakse küladevahelisi võistlusi, süüdatakse lõke ning toimub simman.

Piret Nurmetalu ütles, et on väga teretulnud, kui kohaletulnud saavad kaasa võtta vanu fotosid, eriti huvitavad oleksid jäädvustused külamiljööst, loodusvaated ja muu selline.

Nurmetalu sõnul võib huvitavast pildimaterjalist anda teada ka juba enne ürituse toimumist, sest Salla mõisa on kavas üles panna fotosid küladest praegu ja varasemal ajal.

Külade päeva korraldab Salla Mõisa Selts koos Emumäe arenduskeskuse ja Käru Seltsiga.

Ürituse korraldamiseks saadi toetust kohaliku omaalgatuse programmist. Lisainfot leiab Emumäe kodulehelt.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles