Venemaa telekanal külastas Kiltsi mõisa

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Keerus (vasakult) ja Olga Petrakova purjelaeva Krusenstern kaptenisillal mullu suvel, laeva on külastamas ka selle kunagine kapten Gennadi Kolomenski (mundris).
Lembit Keerus (vasakult) ja Olga Petrakova purjelaeva Krusenstern kaptenisillal mullu suvel, laeva on külastamas ka selle kunagine kapten Gennadi Kolomenski (mundris). Foto: Erakogu

Olga Petrakova telekanalist Kultuur, mis kuulub Venemaa Riiklikule Televisioonile, külastas esmaspäeval ja teisipäeval Kiltsi mõisa, et koguda materjali neljajaolise filmi jaoks, mis jutustab Adam Johann von Krusensterni esimesest ümbermaailmareisist ning mehest kui isiksusest.



A. J. von Krusensterni nimelise mittetulundusühingu juhi Lembit Keeruse sõnul tuleb film “Krusensterni purjed” neljaosaline. Esimese kahe seeria töövariandid on juba valminud ning need peaks ekraanile jõudma selle aasta lõpus või hiljemalt järgmise alguses.

Iga seeria pikkuseks on kavandatud 26 minutit. Lembit Keeruse sõnul näidatakse esimeses kahes osas purjelaeva Krusenstern 2005.-2006. aastal toimunud ümbermaailmareisi, mis kattus 1803.-1806. aasta kuulsa Krusensterni juhitud maailmareisiga.

“Peatutakse samades paikades, kus kakssada aastat varem. Ning jungad loevad Löwensterni päevikut,” rääkis Lembit Keerus. Hermann Ludwig von Löwenstern tegi kakssada aastat tagasi toimunud ümbermaailmareisil iga päeva kohta märkmeid. Keeruse sõnul jutustavad filmi kolmas ja neljas seeria sellest, kuidas Krusensterni tänapäeval Eestis ja Venemaal tuntakse.

“Tallinna merepäevadel külastas Tallinnat ajalooline purjelaev Krusen­stern, mille valmimisest täitus tänavu 85 aastat. Olga Petrakova veetis laeval kolm päeva ning tuli peale seda koos võttegrupiga Kiltsi mõisa, et jäädvustada paiku, mida Venemaa esimese ümbermaailmareisi teostanud admiral A. J. von Krusenstern kasutas oma teadustegevuses,” rääkis Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla.

Lembit Keeruse sõnul huvitas Olga Petrakovat – valmiva filmi režissööri, stsenaristi ja operaatorit – Kiltsi lossi vanem ajalugu, see, kuidas Krusenstern seal töötas, samuti tema perekondlikud suhted.

“Film näitab Krusesterni eelkõige kui isiksust ja inimest, kui organiseerijat,” ütles Lembit Keerus.

Lembit Keerus uskus, et film aitab Krusensterni kui isiksust paremini tutvustada nii Eestis kui Venemaal. Keerus ütles oma kogemusele toetudes, et Venemaal tuntakse ja hinnatakse Krunsensterni palju rohkem kui Eestis. Samas peaksime teadma ja tunnustama kunagi Eestimaal elanud inimesi, olenemata nende rahvusest, kes oma suurte tegudega meie maad laias maailmas on tutvustanud.

Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla ütles, et teisipäeval tutvustasid Olga Petrakova ja tema assistent Viktoria Zaitseva tulevase filmi esimese osa töövarianti ka Väike-Maarja vallavalitsuses. Kesküla sõnul annab materjal ääretult hästi edasi kakssada aastat tagasi toimunud reisi õhustikku ja raskusi. “Olga Petrakova, kes ise on detailideni asjaga kursis, oskab rõhutada neid nüansse, mille peale me tänasel päeval ei oska mõeldagi.Ta toob välja admiral Krusensterni tegeliku suuruse ja sihikindluse,” sõnas Kesküla.

1. augustist 1803 kuni 19. augustini 1806 ümber maailma purjetanud meremehi juhtis Adam Johann von Krusenstern. Reisi ajal ja järel tehtud teaduslikud avastused avaldasid vahetut mõju loodusteadustega tegelemisele Tartu ülikoolis. Innustatuna Krusensterni reisist sai edaspidi Tartu ülikooli teadlaste-õppejõudude teadustöö loomulikuks osaks osalemine ekspeditsioonidel maailma erinevatesse piirkondadesse, neilt kaasatoodud materjali põhjal jätkati kodus teadusuuringutega.

Reisil kogutud andmete põhjal ja Kiltsi mõisas admiral Krusensterni poolt koostatud Lõunamere atlast kasutati pikki aastakümneid meresõitudel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles