Kaks auhinda “Märka LEADERit” tulid Lääne-Virusse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taali mesila on tuntud üle Eesti ja aeg-ajalt tuleb ka suuremaid külaliste gruppe võõrustada.
Taali mesila on tuntud üle Eesti ja aeg-ajalt tuleb ka suuremaid külaliste gruppe võõrustada. Foto: Internet

Neljapäeva õhtul autasustati “Märka LEADERit” auhinnaga kahte Lääne-Virumaal LEADER-meetmest toetust saanut: OÜ Taali Mesilat ning MTÜd Koostöövõrgustik Ehedad Elamused Lahemaal.

Parima põllumajandusprojekti tiitli võitis OÜ Taali Mesila, sest paistis silma innovaatilise vahasulataja-mee-eraldaja rakendamisega, mille abil on võimalik kärjest suurem kogus mett kätte saada.

OÜ Taali Mesila juhatuse liikme Aili Taali sõnul soetati projekti käigus küll ka muud mesindusinventari, kuid ilmselt jäi just vahasulataja-mee-eraldaja hindajatele kõige enam silma.

Keerulise nimega seade on tegelikult hädavajalik, kui käideldakse suuri meehulki. “Kui kärjed lahti kaanetame, jääb kaanetusse küllaltki palju mett, mis läheb tihtipeale mesilastele tagasisöötmiseks, sest seda ei saa kätte. Selle Taani masinaga on aga võimalik kaanetus sulatada – mesi langeb alla, vaha tõuseb üles, kaitseb kuumuse eest mett ning mesi ei saa rikutud,” selgitas Aili Taal ning lisas, et suurte koguste puhul on sel viisil kogutud mee hulk üpriski märkimisväärne.

Neljapäeva õhtul auhindamisel viibinud Aili Taal pidas niisugust tunnustamisüritust vajalikuks. “Tehakse selliseid konkursse ju ka Rootsis ja Soomes ning küllap need innustavad ettevõtjaid, mittetulundusühinguid ja omavalitsusi võimalusi paremini ära kasutama,” märkis Taal.

Parimaks koostööprojektiks sai MTÜ Koostöövõrgustik Ehedad Elamused Lahemaal ühisturunduse ja koostöövõrgustiku arendus Lahemaa piirkonnas. Mittetulundusühing asus tegema koostööd Soome Kymenlaakso piirkonnaga.

Mittetulundusühingu juhatuse esimehe Sirje Kuusiku sõnul oli auhinnaga pärjatud projekt koostöövõrgustiku esimene LEADER-programmist rahastuse saanud suurem ettevõtmine. Praeguseks on juba saadud toetust ka järgmisele plaanile.

“Selle arendusprojekti käigus jõudsime ära teha tohutult: turundusatribuudid, nagu koduleht, bänner, logo, ühistrükis; läksime turismimessile Estour omaette boksiga, korraldasime mitmeid koolitusi ja üritusi, saime tohutult meediakajastust, mis jätkub praegugi,” loetles Kuusik ning lisas, et projekti eelarve oli vaid umbes 105 000 krooni. “Alati ei olegi meeletult raha vaja, vaja on tegemised lihtsalt läbi mõelda,” märkis ta.

Muuhulgas kasvas sellest projektist välja ka järgmine – Soome partneritega Kymen­laakso piirkonnast on kokku lepitud rahvusvahelise toiduprojekti “Loving local values” korraldamine. “Selle projekti sisu on käsitöö ja kohaliku toidu sidumine kohaliku turismiga,” selgitas Kuusik.

Mittetulundusühingu tegevuse edukuse aluseks peab Sirje Kuusik koostööd. “Kuigi meil on kolmeliikmeline juhatus, mis vastavalt seadusele võiks otsuseid vastu võtta, kohtume meie ikka üldkoosolekutel, kus kõik saavad kaasa rääkida, ja vastavalt sellele teeme ka projekte,” rääkis ta.

“LEADER on olnud Eesti maaelu arengukava 2007–2013 üks edukamaid meetmeid, sest võimaldab maapiirkondades toetusi taotleda väga erinevate ettevõtmiste arendamiseks. Konkursi võitnud projekte vaadates võib rõõmuga tõdeda, et eestlased on õppinud eurotoetustega oma unistusi teoks tegema,” tunnustas konkursi võitjaid põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder.

Konkursi “Märka LEADERit” raames valiti parimad projektid viies kategoorias: parim LEADERi põllumajandusprojekt, ettevõtlusprojekt, keskkonnaprojekt, noorteprojekt ja koostööprojekt. Konkursile esitati kokku 64 LEADER-meetme projekti.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles