Maanteeamet hoiatab sõiduteedele tulevate loomade eest

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maanteeamet hoiatab sõiduteedele tulevate loomade eest.
Maanteeamet hoiatab sõiduteedele tulevate loomade eest. Foto: Reuters / Scanpix

Maanteeameti hinnangul on kõige ohtlikumad kesksuvised valged ööd, mil metsloomad sagedamini sõiduteedele tulevad.

Tavaliselt lõppevad sõidukite kokkupõrked ulukitega traagiliselt vaid loomale, kuid mitte alati. Teisipäeva hilisõhtul sõitis sõiduauto BMW Valgamaal Õru vallas otsa ootamatult sõiduteele ilmunud põdrale. Kokkupõrke tagajärjel süttis sõiduk põlema, kaks inimest jäid põlevasse autosse ja hukkusid.

Enim ohustavad liiklust põdrad, metssead ja -kitsed. 2004. aasta märtsis sai Tallinna-Tartu maanteel sõidukiga kokkupõrkes surma ka üks karu. Inimesed toona õnneks viga ei saanud.

Kõige ohtlikum aeg maanteedel on hommikul kella kuuest üheksani, mil on liikvel põdrad, metskitsed ja -sead. Pärast päikeseloojangut on sohvritele suurimaks ohuallikaks põdrad, kes eelistavad madalaid rabaservi, maanteekraave, põlluservi ja pajustikke ning soiseid metsaalasid. Seepärast tasub sõidukijuhtidel olla eriti tähelepanelik just nendes kohtades.

Metskitsed eelistavad niidetud heinamaade ja taliviljapõldude ümbrust. Metssead liiguvad enamasti ööpimeduses. Neid võib kohata heinamaade, kartuli- ja viljapõldude läheduses.

Maanteeamet tuletab sõidukijuhtidele meelde, et metsloom ei tagane. Kui üks uluk on juba nähtaval, siis tuleb neid põõsast tõenäoliselt juurde.

Maanteeameti andmetel tulevad põdrad sagedamini sõiduteele jahihooajal septembris. Ilmselt üritavad tagaaetavad loomad kuskile mujale põgeneda.

Maanteeamet paneb sohvritele südamele, et sõidukituled peavad olema korras. Eriti ohtlik on olukord, kui lähituled kaugtuledele tagasi lülitatakse. Loomad küll helkureid ei kanna, kuid õnnetust aitab vältida sõidukile kinnitatud loomavile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles