Porkuni järvest võetud veeanalüüsid kinnitasid supluskõlblikkust

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Kunda Vesi tellitud uuring  Escherichia Coli olemasolu Kunda joogivees ei tuvastanud.
OÜ Kunda Vesi tellitud uuring Escherichia Coli olemasolu Kunda joogivees ei tuvastanud. Foto: Vikipeedia

Möödunud esmaspäeval, 18. juulil saabus terviseameti Ida talitusele telefoni teel kaebus Porkuni järve vee kohta, milles supelnud lastel oli tekkinud nahalööve. Seoses sellega võttis terviseameti Kohtla-Järve labori proovivõtja 19. juulil Porkuni järve veest proovi mikrobioloogiliseks analüüsiks ning sinivetikate (tsüano­bakterid) määramiseks.

“Terviseameti Kohtla-Järve labori analüüsi tulemuste põhjal vastab järve vesi uuritud mikrobioloogiliste näitajate osas (soole enterokokid, Escherichia coli, pildil) vabariigi valitsuse määruse nr 74 “Nõuded suplusveele ja supelrannale” nõuetele,” teatas terviseameti Ida talituse juhtivinspektor direktori ülesannetes Sirje Nõmtak.

Terviseameti avalike suhete juht Iiris Saluri täiendas, et isegi kui vees oleks mikrobioloogilist saastatust, ei põhjustaks see nahaärritust. "Nahaärritust võib põhjustada sinivetikate esinemine suplusvees ja neid vähesel määral Porkuni järvevees ka leiti," märkis Saluri.

Saluri rõhutas ka, et Porkuni järves suplejad peaksid end kindlasti hiljem korralikult puhta veega loputama. "Olenevalt inimese nahatundlikkusest võivad sinivetikate, aga ka teiste veetaimede ja vetikaliikide esinemine suplusvees põhjustada nahaärritust," lisas Saluri.

Väikelastega suplemine ei ole aga Saluri hinnangul soovitatav ning suplusvee allaneelamine võib olla isegi kahjulik. "Suplemist peaks vältima, kui esineb lahtiseid haavu, seda ka siis, kui analüüsid vastavad normidele, sest haavade kaudu võib kergesti nakatuda," märkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles