Sagadis selgusid hinnatumad jahitrofeed

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Võimsamad ja ilusamad jahitrofeed pandi välja näitusele.
Võimsamad ja ilusamad jahitrofeed pandi välja näitusele. Foto: Teet Suur

Eelmisel nädalal hindasid eksperdid Sagadisse kogu Eestist kokku toodud jahitrofeesid, millest võimsamad ja ilusamad pandi välja näitusele.

 Eelmiseks neljapäevaks olid jahiseltsid üle Eesti viinud Sagadi metsakeskusesse hulga jahitrofeesid - sarvi, nahku ning koljusid -, mis eksperdid ühekaupa üle vaatasid, vajadusel neid mõõtes ja kaaludes. Hinnatumast saagist pandi Sagadi metsamuuseumis üles VIII Eesti jahitrofeede näitus, mida saab vaadata jõuludeni.

Hindamiskomisjoni esimees Kaarel Roht, keskkonnaministeeriumi metsaosakonna peaspetsialist, rahvusvahelise kategooriaga jahitrofeede ekspert, ütles, et parimad trofeed said vastavalt väärtusele kuld-, hõbe- või pronksmedali, kuid see ei ole ainus põhjus, miks sellist ettevõtmist korraldatakse.

"Tegemist ei ole niivõrd võistlusega. Jahisaak näitab, millises seisus on momendil ühe või teise uluki asurkond," kõneles Kaarel Roht. Ta selgitas, et põdra-, hirve- või metskitsesarved peegeldavad hetkeolukorda hästi.

"Oleme trofeesid hinnanud juba 1967. aastast alates, nii saame võrrelda, mis aastatega on juhtunud," sõnas hindamiskomisjoni esimees.

Jahitrofeede hindamise rahvusvahelise tasemega ekspert Veli Lappalainen Soomest sõnas, et Soomes nii suurt trofeede hindamist kui Eestis ei korraldata, näitustel on üleval umbes 150-200 trofeed. "Eestis on jahikultuur teine, ka trofeede hindamine on paremini korraldatud," rääkis Lappalainen.

Ta selgitas, et põhjanaabritel on trofeede hindamine tasuline, seepärast väikeulukite, näiteks rebaste koljud näitustele üldjuhul ei jõua.

Pühapäeval avati Sagadi metsamuuseumis ka VIII Eesti jahitrofeede näitus. Üks ürituse Sagadi metsakeskuse poolne korraldaja Peeter Hussar sõnas, et väljas on põtrade, hirvede ja metskitsede sarved, metsseakihvad, ulukite nahad ja koljud.

"Kokku umbes 500 trofeed, millest valisime välja kõige kõrgemalt hinnatud," ütles Peeter Hussar.

Lisaks saab näitusel vaadata valikut topisemeistrite loomingust, eksootiliste, eelkõige Aafrika loomade trofeesid ning ka "väikeseid looduse vingerpusse" ehk väärarenguga sarvi ja kihvu.

Sagadisse viisid jahimehed hindamiseks kokku 1200 jahitrofeed, neist 512 metskitsesarve, 120 põdrasarve ja 153 metsseakihva.

Jahitrofeede näitus on avatud 21. detsembrini iga päev kella 10-18, suletud on väljapanek 9. detsembril.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles