Kalmistu tehti korda rahva ühisel jõul

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teisipäeval toimusid Väike-Maarja vanal kalmistul heakorratalgud, mille käigus kõrvaldati ohtlikud ja murdunud puud ning koguti kokku oksad. Talgupäeval osales kümneid inimesi, kes andsid vabatahtlikult oma panuse, et kalmistu taas korda saaks.
Teisipäeval toimusid Väike-Maarja vanal kalmistul heakorratalgud, mille käigus kõrvaldati ohtlikud ja murdunud puud ning koguti kokku oksad. Talgupäeval osales kümneid inimesi, kes andsid vabatahtlikult oma panuse, et kalmistu taas korda saaks. Foto: Meelis Meilbaum

Teisipäeval andsid kümned vabatahtlikud ja vallavalitsuse töötajad oma panuse, et korda teha Väike-Maarja vana kalmistu, kus eelmisel nädalal möllanud torm langetas palju puid. Paari tunniga olid kõik saetööd tehtud ning puunotid-oksad kokku kogutud.

Teisipäeval pisut peale kella nelja pärastlõunal oli kuulda Väike-Maarja vanal kalmistul sae undamist ja traktorimürinat ning näha toimetavaid inimesi.

Kes tükeldas saega mahakukkunud puid, kes tõi suuri oksi käruga kohale, kes aitas neid traktori kärusse peale panna.

Väike-Maarja aleviku elanik Kaja King rääkis, et kuna tal seekordne raju erinevalt mullustest augustitormidest koduõues kahju ei teinud ning parajasti oli ka puhkus ja võimalus, otsustas ta appi tulla.

Oksi kokku kogudes andsid oma panuse ka naise 9aastane poeg ja 5aastane tütar. “Nad ise tahavad teha, tulid täiesti vabatahtlikult,” märkis Kaja King.

Lapsi oksi tassimas või reha liigutamas oli kalmistul näha teisigi ning kõik nad kinnitasid, et neile meeldib tööd teha ja nad tahtsid ise talgutele.

Kaja King ütles, et juba eelmise aasta tormid näitasid, et inimesed hoiavad kokku ja aitavad üksteist. “Vabatahtlik töö on ikka oluline, koos saab rohkem tehtud ja kunagi ei tea, millal endal abi vaja on,” tähendas ta.

Samuti heakorratalgutele tulnud kohalik elanik Maili Tannbaum sõnas, et võtab tööst osa lihtsalt sisemisest kohusetundest. “Lähedasi mul siia kalmistule maetud ei ole,” lausus ta. Naine nägi oma silmaga ära ka kõige ohtlikuma olukorra, mille torm oli põhjustanud.

Nimelt murdus äikeserajus suure pärna üks haru, teine jäi ohtlikult kiikuma ja kõikuma. Seepärast osutus vajalikuks allesjäänudki osa puust langetada. “Aga kohe see ei õnnestunud,” ütles Maili Tannbaum ning ka üks vastutulnud noormees manitses ettevaatusele, et vales kohas võib kukkuva puu alla jääda.

Pisut eemal käis varsti mürtsatus ning keskkonnaameti Viru regiooni piirkondlik metsanduse spetsialist ja Väike-Maarja vallavolikogu liige Teet Paju tõdes, et olukord sai hea mootorsae abil lahendatud.

Vallavanem Indrek Kesküla, kes ka ise heakorratöödel kaasa lõi, rõõmustas, et meeldivalt palju on neid, kes vabatahtlikult appi tõttasid.

Kesküla juhtis tähelepanu veel tõigale, et uus kalmistu, kus torm samuti puid murdis, kuigi tekitas oluliselt vähem kahju, sai ka päev varem korda, tänu inimeste enda initsiatiivile.

Asja pisut uurides selgus, et seal aitasid kalmistumeister
Ruth Palmistet tema lapsed ja lapselapsed ning inimesed, kellele on määratud kohustus teha ühiskondlikku tööd.

Väike-Maarja valla keskkonnanõuniku Leie Nõmmiste sõnul lõpetati tööpäev kell 19 – kolme tunniga olid tehtud kõik saetööd, tükeldatud puud ja oksad kokku korjatud. Ja hauadki, mille peale puud olid langenud, rehitseti üle.

“Muist puid jäi küll veel ära vedada, kuid sellega tegelesid meie töötajad täna (kolmapäeval - toim) ise,” jutustas Leie Nõmmiste.

Leie Nõmmiste sõnul otsustati tormimurru likvideerimiseks korraldada heakorratalgud eelkõige seepärast, et elanikud, kes soovivad, saaksid kaasa lüüa. “See on ju meie kõigi ühine asi,” sõnas Nõmmiste ja lisas, et vallavalitsus on appitulnutele, keda oli 40-50 inimest, väga tänulik.

“Inimesed olid tublid. Tegime tööd kolmes grupis, kõik toimis kuidagi iseenesest, panin tööriistad valmis ning inimesed leidsid kohe ühise keele, teadsid, mida teha,” oli keskkonnanõunik rahul.

Nii Nõmmiste kui Väike-Maarja kalmistumeister Ruth Palmiste nentisid, et kuigi torm murdis eelmisel nädalal vanal kalmistul mitmeid suuri puid, ei anna kahjusid eelmise aastaga võrrelda, sest siis oli pilt palju hullem ning kahjud tõsisemad.

Eelmise nädala äikesetorm langetas küll puid ka hauaplatsidele, kuid Ruth Palmiste sõnul oli ta üleeile õhtuks näinud vaid ühte purunenud hauaplaati, ristid olid samuti oma kohal. “Kõiki hauaplatse ma küll läbi ei ole käinud,” mainis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles