Repliik: Unustatud prohvet

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raivo Raigna
Raivo Raigna Foto: Tairo Lutter

Elame ajal, mil Euroopa võlakriis kogub järjest enam tuure. Lisaks euroliidu väikevendade Kreeka, Iirimaa ja Portugali probleemidele on järsult halvenenud ka suurte tegijate – Itaalia ja Hispaania majanduslik seisund. Muresid jagub teistelgi ja mõned majandusanalüütikud on hakanud kahtlema koguni euroliidu jätkusuutlikkuses.


Siinjuures tuleb meelde üks unustatud prohvet, kes üheksakümnendate alguses oli Eesti rahandus- ja majandusinimeste suur iidol, sest meeldis neile vabaturumajan­duse liberaalsete ideede propageerijana. See mees oli no­belist Milton Friedman (1912-2006), XX sajandi üks mõjukamaid majandusteadlasi.

2002. aastal tuli Milton Friedman välja aga jahmatava avaldusega, et lähima viieteistkümne aasta jooksul kukub euroliidu rahandussüsteem kokku, sest liidu liikmed on väga erineva majandusliku ja kultuurilise taustaga. Tookord jäeti ta avaldus vähemalt Eestis tähelepanuta. Meil oli muudki teha.

Püüdsime ihust ja hingest jõuda päästepaadis ... nüüdseks lekkivale laevale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles