Juhtkiri: Biopuhastitele rangem kontroll

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehase reoveepuhasti rekonstrueeritakse 2011. aasta lõpuks.
Väike-Maarja loomsete jäätmete käitlemise tehase reoveepuhasti rekonstrueeritakse 2011. aasta lõpuks. Foto: Arvet Mägi

Väike-Maarjas lakkasid suvekuumuse tõttu normaalselt töötamast tehase Vireen – endise nimega Loomsete Jäätmete Käitlemise AS – ja Pandivere Vee biopuhastid, tekitades reostusohu Pandivere veekaitsealal. Ka talveperioodi väga madalate temperatuuride juures ei suuda sealsed biopuhastid reovett vajaliku tasemeni puhastada. Tagajärjeks on lehk ja kohalike elanike mure, et nende kaevuvesi reostub.


Ja oht on suuremgi, sest saavad ju kolme vesikonna jõed ehk suur osa Eesti jõgedest alguse Pandivere kõrgustikult. Ettevõte asub nitraaditundlikul alal ja ohus on nii pinna- kui põhjavesi. Riigikontrolli veebruaris avaldatud järelauditist selgub, et näiteks 2010. aasta esimesel poolaastal ületas üldlämmastiku sisaldus neli korda kohaliku vallavolikogu lubatud saastenormi, kuid sama aasta septembrikuus koguni 14 korda.

Tehas toodab kuni 70 kuupmeetrit heitvett ööpäevas – see on suur kogus. Kõik tasemel ja efektiivsed tootmis- ja töötlemissüsteemid maksavad ka kõrget hinda. Küllap oli nii ka Vireeni biopuhasti ehitamisel, kui ei suudetud kohe rajada tehase võimsustele vastavat biopuhastit. Aga koonerdamine pole kokkuhoid.

Riigikontroll leidis ettevõtte puhastusseadmetes puudujääke juba 2007. aastal tehtud auditi käigus ning tegi rea soovitusi olukorra muutmiseks.

Pärast tänavu veebruari järelauditit soovitas riigikontroll põllumajandusministeeriumil omaniku esindajana nõuda Loomsete Jäätmete Käitlemise ASilt kiiret abinõude rakendamist tehase tootmisprotsessis tekkiva lihakondijahu ohutuks kahjutustamiseks, samuti reoveepuhasti ebaefektiivse tööga tekitatud keskkonnasaaste lõpetamiseks. ASi Vireen juhataja on nüüd lubanud, et investeeritakse uue biopuhasti ehitusse kaks miljonit eurot.

Kutsutakse ju Pandiveret paeriigiks allikate allikal – kaitskem siis neid allikaid ikka tõhusalt reostuse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles