Vinni-Pajusti tammikut võib jälle kasutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SC Reval spordipoisid Andry Liiva, Kevin Kauber ja Pavel Marin Vinni-Pajusti liikumisrajal treenimas.
SC Reval spordipoisid Andry Liiva, Kevin Kauber ja Pavel Marin Vinni-Pajusti liikumisrajal treenimas. Foto: Arvet Mägi

Kohaliku omaalgatuse programmi raames valminud Vinni-Pajusti liikumisrajad on loodud koostöös keskkonnaametiga, et anda inimestele võimalus kodu lähedal looduses liikuda.


Vinni-Pajusti maastikukaitseala Pajusti sihtkaitsevööndis kasvav tammik on üks vanimaid Eestis – arvatav vanus üle 300 aasta – ning see on hariliku tamme üks põhjapoolsemaid levikualasid. Tammikusse on rajatud kaks liikumisrada: ühe- ja kahekilomeetrine, kuid läbi tammiku lähevad ka kõnnirajad, mida õpilased kasutavad kooliteena. Projekti “Vinni-Pajusti liikumisrajad” eesmärk on tuua inimesi rohkem välja liikuma ja loodust nautima.

1990. aastatel keelati inimese tegevus maastikukaitsealal – loodus ise pidi endaga hakkama saama. Seetõttu kandis ala vaid tammiku nime, puid endid võsa seest näha ei ol­nud. Ka tammiku lõunapoolne ala Kitsekoppel, kus varem loomi karjatati, kasvas võssa.

Liikumisradade projekti juhi Gustav Saare sõnul polnud otsus siiski päris õige, sest nii kaua, kui inimesed on sealkandis elanud, on tammiku radu ohtrasti kasutatud. “Pole mõeldav, kui kahe aleviku – Vinni ja Pajusti, mis on kokku kasvanud ja kus elab umbes 2000 inimest – vaheline ala pannakse kinni ning kõik peab jääma nii, kuidas loodus seda ise kujundab. Hinnangu annab ja väärtustab ikkagi inimene, mitte loodus ise,” rääkis Saar jooksuradade rajamise tagamaadest.
“Nüüd oleme keskkonnaametiga saanud kaubale, et rajad tammikus võime taastada ja kasutusele võtta, et luua inimestele liikumisvõimalusi nende elukohas,” rõõmustas Saar kokkuleppe üle. Tema selgitusel on tõenäosus, et inimene läheb üldse liikumisharrastusega tegelema, suurem, kui tal on võimalik seda teha 5-10 minuti kaugusel kodust. Kui aga peab minema kuhugi kaugemale, siis hakatakse mõtlema, kas kutsuda keegi järele või sõita ise autoga. “Suure tõenäosusega maandutakse ikkagi sinnasamma diivanile ja mõeldakse: ah, homme lähen,” naeris Saar.

Vinni-Pajusti tammiku radadega on tegeletud viimased kolm aastat. Esialgu Vinni vallavalitsuse egiidi all, kuid viimasel kahel aastal on projekti tellija ja elluviija MTÜ Alpi Suusaklubi, mida juhib Malle Rohtla. “1600 eurot saab EASi kureeritavast kohaliku omaalgatuse programmist taotleda, pluss 10% omaosalust, millest pool võib katta oma tööga,” sõnas Saar.

MTÜ juht Malle Rohtla tegeleb tegelikult küll pigem talispordiga, kuid suvel on jooksmine ja kõndimine noortele treeninguks samuti teretulnud. Sellegi poolest saab radu edukalt talvel suusatamiseks kasutada, pealegi on radu laiendatud, et lumi neid talvel liialt kitsaks ei suruks.

Lisaks radade laiendamisele on tammiku serva, Vinni-Pajusti gümnaasiumi vahetusse lähedusse paigutatud ka virgestusvahendid, millel saab edukalt treenida nii kõhu- kui seljalihaseid, samuti turnimispuud. Nende rajamisel loodi võimalus välitreeninguid teistmoodi läbi viia. Saare sõnul on metsavahelisel jooksurajal ka ohutum kui maantee ääres, ja siis ei ole väikeste treeninguliste pärast põhjust muretseda.

Infotahvleid on paigaldatud kaks, millest üks on Pajustis poe ligidal, teine Vinnis gümnaasiumi juures. Puitpostidel viidad suunavad radadele.

Kuid tammiku projekt ei ole veel täielikult lõpetatud. Nimelt on Saare sõnutsi plaanis kasutada tammikut väliõppekohana, et oleks võimalik lisaks sportimisele ka bioloogilisi teadmisi arendada.

“Õpetajad on kurtnud laste vähest puude ja põõsaste tundmist. Räägitakse koguni, et tänapäeva lapsed ei tunne lihtsamaidki puid. Tammikusse illustreeritud teabetahvlite panemisega saaks seda probleemi vähendada,” kõneles Saar ning lisas, et suusaradu rajada ning nii kevadisi kui sügisesi rajahooldustöid tuleb igal aastal teha, mistõttu ka pärast suuremate tööde valmimist jagub tammikus tegemist küllaga.

Üleüldises pildis on Gustav Saare sõnul Vinni-Pajustis kavas rajada ühtne tervik: “Siin asuvad ujula, kergliiklusteed, mida täiendame, staadion ning nüüd tammiku liikumisrajad, et inimesel oleks endal võimalus valida meelepärane tegevus. Praegu EASi kohaliku oma­algatuse programmi toel valminud Vinni-Pajusti liikumisradade projekt toetab ettevõtmisi kohapeal.”

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles