Rakvere pahandab kõnniteede rookijaga

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavatel seisvad autod raskendavad oluliselt sahkamist ja lume koristamist.
Tänavatel seisvad autod raskendavad oluliselt sahkamist ja lume koristamist. Foto: Tairo Lutter

Rakvere linnajuhid on rahul tänavate koristamisega, kuid väga pahased kõnniteid hooldava aktsiaseltsiga Cleanaway, kes oma tööga kuidagi hakkama ei saa.

 Eile pärastlõunal tegid Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev, teedeinsener Lennart Korbe ning aktsiaseltsi Raktoom juhataja Meelis Toom järjekordse ringkäigu mööda Rakvere tänavaid. Neli päeva kestnud pidev töö hakkab lõpuks vilja kandma.

Rakvere linnatänavatel oli eile pärastlõunal üheksa lumekoristusmasinat, üleeile oli neid üksteist. Lisaks Rakvere linnaga lepingusuhetes olevale ASile Raktoom ning Viru teedevalitsusele on tänavate korrashoiule ning lumeveole õla alla pannud AS Jeld-Wen, T.A.K. OÜ ning Uno Transport OÜ. Eile pakkus oma abi ka Lasila Betoon AS.

Tehnikat napib

"Oleme väga tänulikud neile sahameestele ja firmadele, kes oma kulul on appi tulnud," lausus Rakvere abilinnapea Ain Suurkaev ja tõi näiteks, et Jeld-Weni masinad aitasid kogu öö vastu kolmapäeva Moonakülas tänavaid puhastada.

Linnatänavad on sahkadega mitu korda üle käidud ning autodega läbipääs peaks Lennart Korbe sõnul olema igale poole tagatud. Murelapseks olnud Moonakülas lõpetati tänavate puhastus üleeile õhtuks, ka umbes olnud Valguse tänav on läbinisti sõidetav.

Samas on Suurkaevu sõnul probleemiks tehnika nappus. "Väiksemad ja kergemad sahad ei saa lihtsalt hakkama, teedevalitsusest tellisime greideri, mis tee asfaldini paljaks jaksab lükata," rääkis Ain Suurkaev.

Jätkuvalt ollakse hädas tänavate äärde pargitud autodega. Esiteks takistavad need tänavate puhtaks lükkamist ning teiseks lumevedu. Tänaval on kõikjal näha omanike lumevalli jäetud autosid.

Lennart Korbe ütles, et prioriteetsed on Pikk, Lai ja Võidu tänav ning Rägavere tee algus, mis puhastatakse kõigepealt tänava äärde lükatud lumest.

Võidu tänav suleti eile Rohuaia ja Tuleviku tänava vahelisel lõigul tänavaserva pargitud autode tõttu liikluseks, sest tänavat polnud muidu võimalik puhastada ja see oli muutunud ohtlikuks nii inimestele kui ka autodele.

Tänavuse eelarvega teede ja tänavate hoolduseks eraldatud raha on otsas ja Ain Suurkaevu sõnul võetakse lisa reservfondist. "Tööd tuleb igal juhul ära teha," lausus Suurkaev.

Ain Suurkaev ütles, et linnavalitsus on kaks päeva oodanud, millal autoomanikud oma sõidukid tänavalt ära viivad, kuid seni pole seda tehtud. "Ükski sahamees ei julge Võidu tänavale lükkama minna, sest kardab seisvaid autosid vigastada," ütles Ain Suurkaev ja lisas, et inimesena saab ta neist aru.

Järgmisena kaalub linnavalitsus sõidukite teisaldamist. "See eeldab aga teatavate juriidiliste sammude astumist, mis võtab veidi aega," lausus Ain Suurkaev.

Kõnniteedel asi hull

Kui sõiduteede puhastamine on üldiselt kontrolli all, siis palju hullem on olukord kõnniteedega.

Linnavalitsuse järelevalveinspektor Meelis Salm ütles, et koristamata kõnniteede tõttu on kogu linnas algatatud eraisikute suhtes kümme väärteomenetlust.

Eelmise suure lumeuputuse ajal märtsis algatati samal põhjusel viisteist väärteomenetlust, millest kolm on jõudnud kohtusse.

Suur osa Rakvere linna kõnniteedest on ASi Cleanaway koristada. Keskkonnainsener Jüri Eljas ütles, et see firma ei ole lumetõrjeks üldse valmistunud. AS Cleanaway peaks lepingu järgi koristama kesklinna koos promenaadiga ning üldkasutatavate hoonetega piirnevad kõnniteed ja bussipeatused.

"Nemadki on meie lepingupartnerid riigihanke tulemusel," lausus Rakvere linnapea Andres Jaadla. "Selle koostöö võtame arutamisele järgmisel esmaspäeval linnavalitsuse istungil," lisas linnapea.

Jüri Eljase sõnul ei puhastanud bussipeatusi mitte Cleanaway töötajad, vaid üks teine firma.

Cleanaway Põhja regiooni juht Tiit Orissaare ütles, et ta pole küll paar nädalat Rakveres käinud, kuid tema andmetel praegu tööd käivad, ja kuigi vahepeal oli väike takistus purunenud traktori näol, on see nüüd kõrvaldatud.

Cleanaway tegevdirektor Argo Luude põhjendas kujunenud olukorda ootamatute ilmaolude, inimteguri ja traktori purunemisega. Millal aga kõnniteed korda saavad, Luude öelda ei osanud.

Sama firma piirkonnahaldur Rainer Randveri sõnul on praegu tööl kaheksa inimest ning lähiajal peaks lepingujärgne territoorium saama hooldatud.

Rakvere linna haljastusinsener Anu Kivi ütles, et Rakvere linna parkide ning haljasaladega tegutsevad pikaajalised lepingupartnerid OÜ Kadrani P. H. ja Rakvere Linnahoolduse OÜ ning temal nendele firmadele suuri etteheiteid pole. Suuremad kulgemisteed on puhtad ning kohe-kohe peaks olema ka väiksematel teelõikudel lumi lükatud.

* Rakvere linnatänavaid hooldab AS Raktoom.
* Kõnniteede, väljakute, platside ja parkide hooldusega tegelevad AS Cleanaway, Rakvere Linnahoolduse OÜ ja OÜ Kadrani P.H.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles