Külade päev liitis Salla piirkonna endisi ja praegusi elanikke

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Endise Salla valla külade päev.
Endise Salla valla külade päev. Foto: Eva Klaas

Laupäeval peeti Sallas kunagise Salla valla külade päeva, mis tõi kokku nii piirkonna praegused kui endised elanikud, samuti need, kes kuidagi selle kandiga seotud.

Endise Salla valla külade päev otsustati korraldada just nüüd seetõttu, et Salla ning mitmed teised muistse Pudiviru külad tähistavad tänavu 770 esmamainimise aastapäeva ajaloolises Taani hindamisraamatus.

Külade päev oli paljude kokkutulnute arvates väga südamlik.

Osalenud kiitsid kohalike elanike küpsetatud kooki, oma valssi (Karl Madise viis ja Helen Haraku sõnad), mis Salla naisansambli esituses esmaettekandele tuli ja vaatasid suure huviga vanu fotosid Salla mõisas.

Eriti hingeminevaks kujunes aga rongkäik mõisa juurest külade parki kuhu istutati kaks puud- kastan külade päeva auks ning kadakas sõprade, Soome Salla valla külaliste poolt kingiks ja mälestuseks.

Rongkäigus liiguti külade kaupa. Just selleks ürituseks valmisid sildid külade nimedega.

Salla valda kuulusid aastatel  1939-1950 Emumäe, Jäätma, Kaavere, Kitsemetsa, Koila, Lammasküla, Lasinurme, Mõisamaa, Mäiste, Olju, Salla, Tammiku, Villakvere ja Väike-Tammiku küla, mis jäävad praegu Rakke valla territooriumile ning Imukvere ja Käru küla, mis praegu asuvad Väike-Maarja vallas.

Suur osa külasid on praeguseks väga väikseks jäänud, näiteks Villakveres ei ela enam ühtegi inimest, Kadikülas vaid üks pere.

Külade päeva mahtus väga eriilmelisi tegevusi: oli võimalik külastada ajaloolist vallamaja ning tulevast seltsimaja, kus kunagi asus kauplus ja vaadata seal näitusi-väljapanekuid.

Elevust tekitas sõja-ajaloo klubi Frontlaine etteaste ning huvilistel oli võimalik tutvuda militaartehnikaga. Palju põnevust pakkus  võimalus sõita roomikuga PASI XA 180, sõiduks oli pidevalt pikk järjekord.

Militaartehnika jõudis Salla tänu kaitseväe 1. jalaväebrigaadi nooremleitnandile  Lembit Hiiele.

Salla kandist pärit ning mittetulundusühingusse Vana Tammiku kuuluv Lembit Hiie sõnul taotles ta ametlikult luba, et 1. jalaväebrigaad võiks küladepäevadest osa võtta eesmärgiga Eesti kaitseväge tutvustada ja propageerida. Loa ta brigaadiülemalt saigi.

Endise Salla valla külade päevalt ei puudunud ka meeleolukas õhtune osa, süüdati lõke, esinesid ansambel Alibi Duo ning astusid üles muusikud Soome Salla vallast.
Külade päeval osales  ligi 400 inimest, kes tundsid rõõmu teineteisega kohtumisest ning hästi ettevalmistatud üritusest.

Ettevõtmise korraldasid Salla Mõisaselts, Emumäe Arenduskeskus, Käru Küla Selts ja MTÜ Salla Seltsimaja, oma panuse ürituse kordaminemisse andsid väga paljud inimesed.

Ürituse läbiviimiseks saadi toetust Lääne-Viru maavalitsuselt kohaliku omaalgatuse programmist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles