Põrnikaklubi märgistas endise sõjavangide laagri

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põrnikaklubi liikmed paigaldavad Avinurmes endise sõjavangide laagri asupaika piiritulba, mis tähistab lõpp-peatust.
Põrnikaklubi liikmed paigaldavad Avinurmes endise sõjavangide laagri asupaika piiritulba, mis tähistab lõpp-peatust. Foto: Märt Jamnes

Läinud nädalavahetusel sõitis paarkümmend vana Volkswagen Põrnikat Eestist, Lätist ja Leedust Avinurme, et märgistada endise kitsarööpmelise raudtee äärde jääv Teise maailmasõja aegne Toti sõjavangide laagri asukoht.

Mälestussambaks sai kahe meetri kõrgune sini-must-valgetes värvides piiripost, mis sümboliseerib Eesti riiki, viitadel on ühel pool kirjas “Lõpp-peatus” ja teisel pool “Toti laager”.

Aastatel 1942-1944 asus Avinurme lähistel Totil sõjavangide laager, kus peeti kinni valdavalt belglasi, hollandlasi, taanlasi ja austerlasi, kes olid keeldunud liitumast Saksa armeega.

Ettevõtmist juhatanud Enno Strauss rääkis, et enne seda tööd ehitati ka vana olemasolevat raudteed pikemaks ning remonditi raudteesillal seisvaid vaguneid.

“Kuna üks vagun oli juhuslikult Läti lipu värvides, siis jäi see töö lätlastele,” lausus Enno Strauss.

Kitsarööpmeline Sonda-Mustvee raudtee läbis Avinurmet aastatel 1926–1972 ning võimaldas piirkonnas kaubavedu. Ennekõike veeti laiali puunõusid ja metsa. 2001. aastal taastati kunagisest raudteest 130,7-meetrine lõik, raudteesild ning muuseumrong.

Enno Straussi sõnul tekitasid atraktiivsed põrnikad ja klubiliikmete tegevus Avinurmes palju tähelepanu ning uudistajaid oli lähedalt ja kaugelt.

Strauss ütles, et koostöö põrnikaklubiga sai alguse täpselt kümme aastat tagasi. Ta lisas, et ka Avinurmes elab põrnikaklubi liikmeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles