Laekvere firma pürib Baltikumi suurimaks aiamajade tootjaks

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laekvere firma Boxer Puidu toodang.
Laekvere firma Boxer Puidu toodang. Foto: Tairo Lutter

Ajal, mil puidutööstused tõmbavad tootmist koomale, laiendab Laekvere firma Boxer Puidu Eksport tootmist ja vajab rohkem töökäsi.

 Ettevõtte Boxer Puidu Eksport Laekvere, Sirvaste ja Tamsalu tehases valmistatakse hööveldatud toodangut ning mitmesuguseid aiamaju. Ettevõtte põhilised koostööpartnerid asuvad Lääne- ja Ida-Euroopas. Eksporttoodangu osakaal on 100 protsenti.

Freesprussmajade edu

"ASi Boxer Puidu Eksport asutasid Saksa ärimehed Heimann ja Bunte 1993. aastal. Laekvere valiti sel ajal tegutsemiskohaks sel põhjusel, et koht oli logistiliselt hea toorme kättesaadavuse kohapealt," tutvustas ASi Boxer Puidu Eksport tootmisjuht Taavi Sepp ettevõtte ajalugu.

Omanikuvahetus 2003. aastal tõi firmasse kapitaalseid muutusi, teisenesid nii investeeringud kui ka töötingimused. Ettevõtte uueks omanikuks sai Valery Sikorskiy, kes panustas kohe nii Laekvere saeveski moderniseerimisse kui firma laiendamisse.

"ASi Boxer Puidu Eksport jaoks oli murranguline 2007. aasta, kui Laekvere saetööstuse tootmisangaaridesse pandi üles uued järkamissaed, tapifreesid, höövelpingid ja elektrilised puidutöötlemisseadmed. Alustasime freesprussmajade tootmist Euroopa turgudele," rääkis firma tootmismeister ja tehnikajuht Madis Treial.

Boxer Puidu Eksport oli eelnevalt edukalt tegelenud höövelmaterjali tootmise ja müügiga. Nüüd sooviti anda oma toodangule lisaväärtust. "Panime kohe rõhku tootearendusele. Kui aasta tagasi alustasime kümmekonna aiamaja mudeli tootmist, siis tänaseks suudame kliendile pakkuda ligi paarsada erineva kuju ja suurusega aiamaja," lisas Madis Treial.

Nüüdisaegne tootmisbaas võimaldab täita klientide kõik soovid. Freesimismasinal AUER töötav Priit Põhjala ütles, et töö on huvitav ja vaheldusrikas, kuna valmistada tuleb aiamajade seinte detaile väga paljudele tootemudelitele.

Kui Laekveres toodetakse nelinurkseid aiamaju, siis Sirvastes valmistatakse viie-, kuue- ja kaheksanurkseid paviljone. Tamsalus tehakse freesprussmajadele aknaid ja uksi.

Tütarettevõte Tšerepovetsis

Firma omanikul Valery Sikorskiyl on tihedad sidemed Venemaa puidutööstuste ja toormeturuga. Vologda oblastis Tšerepovetsis alustas 2005. aastal tööd moodne saetööstusettevõte Boxer Les, mis on Boxer Puidu Eksport tütarfirma ja valmistab detaile Eestis toodetavate freesprussmajade tarvis.

"Samuti on meil võimalus hankida Venemaalt metsamaterjali. Kuigi nüüd selle järele vajadus puudub. Puiduhinnad Eesti turul on alates käesoleva aasta algusest langenud ja seetõttu saematerjali defitsiiti pole, sest ehituses on nõudlus puidu järele majandussurutise tõttu tublisti langenud," selgitas Taavi Sepp. Praegu on ettevõtte põhilised toorainega varustajad puidufirmad Finnforest ja Toftan.

Jõudsalt areneva firma suuremaks probleemiks on tööjõunappus. Madis Treiali sõnul on Laekvere tehasesse tarvis kümmekond uut töötajat.

"Vajame juurde operaatoreid, liinitöölisi ja abitöölisi. Samuti üht projekteerijat. Praegu ekspordime aiamaju rohkem kui kümnesse Euroopa riiki. Klientide huvi ja nõudlus meie aiamajade vastu kasvab ja suurenenud tellimuste täitmiseks vajame enam tööjõudu," selgitas Madis Treial.

Tootmisjuht Taavi Sepp arvas, et aiamajade müügiedu võib seletada ilmselt ka sellega, et hinna ja toote kvaliteedi suhe on tasakaalus.

"Plaanis on kasvada lähiaastatel Baltikumi suurimaks freesprussmajade tootjaks. Ettevõtte äristrateegia alus on eelkõige suur kliendibaas ja paindlikkus nende suhtes ning see mudel on senini hästi toiminud," rääkis Taavi Sepp.

Lisaks ajakohasele tootmisbaasile on ettevõttel Laekveres ka kakskümmend hektarit territooriumi, kus on võimalus tootmispinda laiendada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles