Poolpaljas naine Väike-Maarjas lõi pretsedendi Eesti õigusemõistmises

Toomas Herm
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Poolpaljas kunstnik Väike-Maarjas.
Poolpaljas kunstnik Väike-Maarjas. Foto: Erakogu

Lääne-Viru politsei murrab pead, mida teha eile pärastlõunal Väike-Maarjas kinni nabitud poolpalja naisega, sest analoogsele juhtumile Eestis õiguslikku lahendit ei ole.

Rakvere politseijaoskonna juht Lembit Kalda selgitas, et Väike-Maarjas palja ülakehaga jalutanud naise suhtes alustati väärteomenetlust, võttes aluseks karistusseadustiku avaliku korra rikkumist käsitleva paragrahvi. Seaduse järgi on avaliku korra rikkumine ka ühiskondlikku moraalitunnet riivav tegu. „Samas me teame, et moraalinormid pole sätestatud,“ jätkas Kalda.

Samuti võeti politseijuhi sõnul menetluse alustamisel aluseks ühe inimese korravalvuritele tehtud avaldus, et poolpaljas naine on oma teoga teda häirinud.

Väike-Maarja vallavanem Indrek Kesküla on varem tunnistanud, et teatas vallakeskuses poolpaljalt jalutavast naisest politseile. Vallajuhi hinnangul käis naine edasi-tagasi, püüdes võita läheduses olevate inimeste tähelepanu. Kesküla hinnangul rikkus naine oma teoga valla sisekorra eeskirja.

Maakonna politseijuht Lembit Kalda ütles, et omavalitsuste kehtestatud sisekorraeeskirjad ei ole aluseks menetluse alustamiseks või kellegi karistamisel. Aluseks saab olla vaid karistusseadustik.

Kalda oli veendunud, et paljad naised on varemgi avalikes kohtades ringi liikunud, kuid politseid pole sel puhul kordagi välja kutsutud. Seepärast on maakonna korravalvurid silmitsi pretsedendiga, sest analoogsele juhtumile Eestis õiguslikku lahendit pole.

Kalda sõnul üritab politsei välja selgitada, kas tegemist oli õigusrikkumisega või mitte. Politseijuhi sõnul pole korravalvurid päris kindlad, et tegemist oli rikkumisega. „Me peame väga sügavalt juriidilistesse nüanssidesse sukelduma,“ lisas ta.

Seadus lubab väärtegu menetleda kuni kaks aastat. Kalda sõnul katsub maakonna politsei leida juhtunule lahendi nädala jooksul.

Tartust pärit 35aastane kunstnik Fideelia-Signe Roots rääkis, et tal tekkis idee kõndida viie päeva jooksul Tartust Karepale palja ülakehaga, pööramaks inimeste tähelepanu asjaolule, et mehed võivad palja ülakehaga käia, kuid naistele pannakse seda pahaks. Teekonnal jälgis naine inimeste reaktsioone. Kuni Väike-Maarjani suhtuti asjasse rahulikult.

Tänavu juulis pildistamise ajaks Tallinna vanalinnas rinnad paljastanud Roots tõmbas kohaliku munitsipaalpolitsei ligi umbes 60 sekundiga. Pärast naise selgituste kuulamist arvasid pealinna korrakaitsjad, et olukorra lahendamiseks omapärase kunstnikuga tõrelemisest piisas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles