Rakvere teater tõmbas hooajale joone alla

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Teatriga Fine5 koostöös valminud lavastuses "Puudutada kuud" oli kandev roll tantsul.
Teatriga Fine5 koostöös valminud lavastuses "Puudutada kuud" oli kandev roll tantsul. Foto: Rakvere Teater

Rakvere Teater läks 13. juulil puhkusele, jättes selja taha 78. hooaeg, mil anti kokku 360 etendust väiksemates ja suuremates teatrisaalides üle Eesti.

Teatrijuht Velvo Väli sõnul on lõppeva hooaja peamisteks märksõnadeks uus loominguline juht, kolm noort näitlejat, EV100 ning 15. korda toimunud rahvusvaheline etenduskunstide festival Baltoscandal. “Hooaja jooksul tõi teater publikuni üheksa uuslavastust. Kokku toimus teatris 1554 erinevat üritust. Meie etendusi külastas 64 549 teatrikülastajat. Kui liita siia juurde kino, jazz, kohvikusarjad ja muud toimunud üritused, siis oli külastajaid kokku ligi 130 000,” nentis teatrijuht.

Peanäitejuht Peeter Raudsepa jaoks joonistus lõppenud hooajal selgelt välja kaks peamist telge – tugevate naislavastajate poolt lavale toodud näitemängud ning hooaja alguses teatriga taasliitunud lavastaja-dramaturg Urmas Lennuki autorilooming.

Eili Neuhaus tõi lavale nüüdisklassikasse kuuluva ja publiku sooja poolehoiu pälvinud “Lendas üle käopesa” ja Arkna karjalaudas “Lõikuspeo tantsud”, mis pakkus inimestele südamlikult romantilise iiri loo kaudu samastumisvõimalusi. Elina Purde lavastas eksimuste komöödia “Hullemast hullem”, mis võimaldas trupil näidata oma mänguoskuste teatraalsemat poolt.

Urmas Lennukiga seotud pealiin algas sügisel, kui esietendus tema kirjutatud ja lavale seatud “Ükssarvikute farm”, kus lennukliku filosoofiaga mängitakse eestlaste kultuurimäluga. Samuti tuli tema käe alt lavale jõululavastus “Timbu-Limbu”, mida käis vaatamas sadu lapsi üle Eesti.

Üheks märgilisemaks lavastuseks peab Raudsepp kevadel EV 100 programmis “Sajandi lugu” esietendunud “Puudutada kuud”, kus mitu ühiskondlikult ja kultuuriliselt olulist nähtust üheks tervikuks koondusid.

Raudsepa sõnul kujunes lavastus oluliseks tantsu osakaalu poolest: esmakordselt oli Rakvere Teatri lavastuses niivõrd suur roll kaasaegsel tantsul, milles teatri noored näitlejad Jaune Kimmel ja Madis Mäeorg said näidata oma võimekust. “Seetõttu on rõõm tõdeda, et koostöö tantsuteater Fine5-ga õigustas igati ette pandud ootusi,” lausus Raudsepp.

Hooaega mahtus veel Tiina Mälbergi lavastatud valgust, luulet ja muusikat põimiv rännak “Tagassi inglite juure” Rakvere Rahvaaias, Karl Koppelmaa kaasaegse keelega lastelavastus “Päästame ema” ning tihedas koostöös väliseestlastega sündinud “La h us”.

“Hooaja lõpetas Baltoscandal, mis on endiselt noore ja intelligentse publiku lemmik teatrifestival,” võttis Raudsepp lühidalt kokku oma esimese hooaja Rakvere Teatris.

Lisaks etendustegevusele jätkas teater publiku hulgas tuntuks saanud sarjadega nagu RT vestleb, RT esitleb jaRT jazz. Lisandusid publiku poolt soojalt vastu võetud RT luulesari “Kuu kutse” ja RT muusika mille kontserdtide ühisjoon on ühe Rakvere teatri näitleja hetk muusikas. Sarjale alustas Imre Õunapuu, kellele see oli esimene autorikontsert.

Teater naaseb tööle augusti teises pooles ning 79. hooaega alustab 23. augustil “Lõikuspeo tantsud”. Hooaja ametlikule avamisele 8. septembril on keskpäeval on oodatud teatrisse perepäevale kõige pisemad teatrikülastajad, õhtul kell 18 on suurematele teatrisõpradele kavas kolmevaatuseline peoõhtu “Põrsaid kotis ei müüda!” (VT)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles