Kauboikapitalismi hiilgeaegadel tuli püssitoru ees seista

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahur Talv jäädvustas üheksakümnendate eheda ja karmi ärielu romaaniks.
Vahur Talv jäädvustas üheksakümnendate eheda ja karmi ärielu romaaniks. Foto: Erakogu

Virumaalt pärit Vahur Talv on ettevõtluses tegev olnud rohkem kui 20 aastat – ta tuli ärisse kaheksakümnendate lõpul, kooperatiivide esimese lainega ja äsja valmis tal läbielatu ainetel romaani käsikiri.

Miks otsustasite nüüd kirjutada raamatu, milles taas­elustuvad nende aegade sündmused nii aime- kui ilukirjanduslikus vormis?

Üks põhjusi oleks, et need sündmused hakkavad ununema ja pealekasvavale põlvkonnale oleks vajalik neid karme ja samas lootusrikkaid aegu teadvustada.

Teine põhjus oleks see, et sorides oma mälestustes, elad sa need sündmused uuesti läbi. Ja samas on tunne, et need juhtusid alles eile. Kuigi möödunud on paarkümmend aastat. Enda jaoks on need meenutused ajaloolise väärtusega pagas, milles peab vahetevahel sorima.

Millest pajatab valminud käsikiri?

Raamatu pealkirjaks on “Karmid üheksakümmendad”.

Raamatu alguses on põimik minu elust ja tollastest ettevõtmistest läbi kümme aasta. Seal on kordaminekuid, kuid ka kukkumisi ja ärilisi põrumisi. Olen püüdnud neid sündmusi kirjutades säilitada neutraalsust iseenda suhtes ja samas tuua esile reaalselt toimunut. Need eluepisoodid on kajastatud raamatu esimeses osas, kahekümne lehekülje ulatuses.

Raamatu teine osa on kriminaalromaan, mille peategelasteks on kaks Eestist pärit  värvikat tegelast. Need on Manahh ja tema sõber Sass. Nimetatud romaanikangelaste tegevus algab Eestis ja viib edasi esmalt Uuralitesse ja sealt edasi üha sügavamale Siberisse, kus nad peavad põgenema seal tegutsevate Moskvast pärit killerite eest Ukrainasse. Seal satuvad mehed liikmeteks põrandaaluses organisatsioonis, mis likvideerib korruptante ja narkogrupeeringu liikmeid, millest nad agaralt ise osa võtavad.

Raamat on kirjutatud vaadatuna läbi nende inimeste silmade. Seal on palju tapmisstseene ja kaklusi, ärilisi ettevõtmisi, samuti olen püüdnud välja tuua elu ehedaid naturaalseid külgi. Romaanis kirjeldatakse armastust, seksi ja prostitutsiooni. Romaanis olen püüdnud võimalikult tõetruult anda edasi nende koloriitsete tegelaste kõnepruuki, mis arvatavasti ei meeldi eakamatele inimestele.

Need sündmused, millest ma kirjutan, on osaliselt toimunud ja inspiratsiooni olen ammutanud oma läbielatust Siberi-aastatel. Samuti teiste tollal ekstreemsetes tingimustes aktiivselt tegutsenud ärimeeste käest kuuldust.

Osa teose sündmustest ja tegelastest on puhtalt kirjanduslik fantaasia. Romaani pikkuseks on kakssada nelikümmend lehekülge. Raamatu kogupikkuseks seega kakssada kuuskümmend lehekülge. Lugejateni peaks see jõudma käesoleva aasta novembri keskpaiku.

Millised olid kauboikapitalismi kõige karmimad aastad?

Sellele on raske otseselt vastata. Igal inimesel on oma saatus ja omad tõusud ning mõõnad. Kuid minu arvates jäid need ajavahemikku üheksakümne teisest kuni üheksakümne kaheksanda aastani.

Siis ei maksnud inimelu pennigi. Kui panid kellelegi pasa maha, võisid kohe järgmisel päeval kuuli saada. Praegu lased firma põhja, võtad hea advokaadi ja kehitad õlgu ning naeratad võlausaldajatele, et rahalisi vahendeid pole.

Kui palju on teil endal tulnud surmaga silmitsi seista?

Kui võtta üksnes paari Siberis elatud aastat, siis ikka neid kordi oli, kus tuli püssitoru ees seista. Ja on olnud muidki ohtlikke situatsioone. Kas või Sajaanide kohal kopteri allakukkumine saja meetri kõrguselt, kus kõik pääsesime imekombel ainult ehmatusega.

Kas mõni teie tutvusringkonna ärimeestest kaotas karmidel üheksa­kümmendatel elu?

Neid mehi oli, kuid ma ei tahaks sellel pikalt peatuda. Hukkunud ärikaaslasi meenutan vaikides.

Olete ajanud äri nii Eestis kui ka kümmekonnas välisriigis. Kõige atraktiivsemad riigid ettevõtlusega tegelemiseks?

Hea küsimus. Mõnda aega oli selleks Venemaa. Siis avastati Soome. Seejärel tulid muud riigid. Enda kogemuste põhjal arvan, et nendeks võiksid olla ka Norra ja Suurbritannia.

Millised on äri ajamiseks teie jaoks olnud kõige riskantsemad paigad?

Arvan, et selleks riigiks oli, on ja jääb Venemaa. Samuti võiks sinna kuuluda Ukraina. Mis puutub teistesse regioonidesse, siis minu arvates on nendeks Lõuna-Hispaania ja Türgi. Kuid see on minu isiklik arvamus.

Millal teenisite oma esimese miljoni?

Üheksakümmendatel Eesti kroonides. Kuid raha on selline püsimatu, ta tuleb ja läheb.

Mida õpetlikku on teie raamatus õppida algajal ärimehel?

Ma ise õpin kogu aeg ja et hakata teisi õpetama, seda ma püüan väl­tida. Las sellega tegelevad need, kes on minust pädevamad.

Kuid ühte võin öelda: visadus viib alati sihile. Ei tohiks kergekäeliselt loobuda omale seatud eesmärkidest. Kui millegagi alustada, siis tuleb teha plaan, valida õige strateegia ja liikuda selles suunas kuni võiduka lõpuni.

See võib osutada raskeks, vahepeal tuleb võib-olla kuivikuid närida ja unistada. Aga kui endal on kindel siht silme ees, siis peab kord alustatud ettevõtmine õnnestuma. Endasse tuleb kogu aeg uskuda.

Vahur Talv

• Sündinud 22.05.1954 Tamsalus.

• Elukutselt ehitusinsener.

• Tegutsenud ettevõtjana Venemaal, Ukrainas, Soomes, Norras, Inglismaal jm.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles