Oskuslik majandamine neljal hektaril elatab talu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Natalja Meier ja Udo Ojamaa talu kõrvitsapõllul, kus septembris algab koristamine.
Natalja Meier ja Udo Ojamaa talu kõrvitsapõllul, kus septembris algab koristamine. Foto: Meelis Meilbaum

Ka neli hektarit oskuslikult majandatud põllumaad hoiab talu jätkusuutliku ja arenguvõimelisena, nagu seda on kümmekonna aasta jooksul tõestanud Tamsalu valla Loksa küla talupidajad Natalja Meier ja Udo Ojamaa, kes kasvatavad firmale Põltsamaa Felix kurke ja kõrvitsaid.



Talunikud kasvatavad avamaal kahel ja poolel hektaril kõrvitsaid ja pooleteisel hektaril kurke. Talu peremees Udo Ojamaa rääkis, et lisaks oma ettevõtlikkusele on talu arengus olnud oluline osa pikaajalisel ja usalduslikul koostööl firmaga Põltsamaa Felix. “Kui kümmekond aastat tagasi alustasime kurgi- ja kõrvitsakasvatamisega, tarnisime firmale 25 tonni kurke ja samapalju kõrvitsaid,” kõneles Udo Ojamaa.

Udo Ojamaa arvas, et tänavu kujuneb talu kurgisaagiks üle 50 tonni ja kõrvitsaid loodetakse korjata üle 120 tonni, mis müüakse oma kauaaegsele koostööpartnerile.

Talu tänavust köögiviljasaaki pidas ta keskmiseks.

“Seni edukaim kurgisaak oli 86 tonni ja kõrvitsaid oleme korjanud oma põllumaalt üle 140 tonni,” rääkis Udo Ojamaa. Ta põhjendas, et tänavust saagikust mõjutasid kuumad ilmad, mil osa kurke küpses üle, ja seejärel paduvihm, kui ühe ööpäevaga sadas Loksa mail maha 57 mm sademeid, mis uputas põllud vee alla.

Talu perenaine Natalja Meier kõneles, et köögiviljakasvatamisel on lisaks hoolsusele väga tähtis täpsus, et kõik toimingud optimaalsel ajal tehtud saaksid. “Nii taimede ettekasvatamine, istutamine, rohimine kui kattelooride panek,” loetles perenaine. Kümnendal mail alustasid talunikud taimede ettekasvatamisega. “Panime kasvuhoonesse kasvama 12 000 kõrvitsataime ja 26 000 kurgitaime,” lausus perenaine. Tööd jätkub talunikel nüüd oktoobri lõpuni, kui koristatakse viimased kõrvitsad.

“Aastatega on tulnud kogemused ja põllumehetarkust, kuid kõige olulisema kindlustunde annavad tugevad koostöösidemed firmaga Põltsamaa Felix,” märkis Udo Ojamaa.

Peremees lisas, et ka kvaliteetse seemnega varustab talu Põltsamaa firma.

Loksa talu maadel kasvab avamaakurk “Dolomit F1” ja kõrvitsatest on talupere lemmikuks “Golden melon”. Talu püüab toime tulla oma tööjõuga. “Üksnes koristusajal kasutame abitöölisi. Enda tööpäevade pikkus küündib saagikoristusel 16 tunnini, sest köögivili tuleb transportida Loksalt Põltsamaale, kuhu on 86 kilomeetrit. Ja edasi-tagasi sõit võtab aega neli tundi,” rääkis peremees.

Põltsamaa Felix ASi turundusdirektor Marek Viilol tunnustas, et Virumaalt on nende suurimaks partneriks kurgikasvatajana Udo Ojamaa. “Temalt ostame suures koguses nii kurki kui ka kõrvitsat,” märkis Viilol.

Turundusdirektor lisas, et teiseks suurimaks Eesti talunikelt ostetavaks köögiviljaks kurgi kõrval ongi kõrvits, mida firma plaanib varuda käesoleval aastal 1500 tonni. “Kogu vajamineva kõrvitsa ostame ka sel aastal ainult Eesti kasvatajatelt,” kinnitas turundusdirektor.

Põltsamaa Felix ekspordib 40% oma ettevõtte toodangust peamiselt Soome, Lätti, Leetu ja Rootsi.


“Kuna kuulume rahvusvahelisse Orkla gruppi, siis meie ekspordipartneriteks on peamiselt meie grupi sõsarettevõtted. Nii näiteks läheb pea 40% kurgi- ja 90% Põltsamaa Felixi kõrvitsatoodangust eksportturgudele. Seeläbi jõuab Eesti talunike poolt kasvatatud puu- ja köögivili ka välismaise tarbija toidulauale,” kommenteeris Marek Viilol.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles