Tantsuteade lendas lustiga

Inna Grünfeldt
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Katkematu tantsujada kulges üleeile läbi Lääne-Virumaa Tapalt Uljasteni. Vaprad rahvatantsijad ületasid kuni üheksakilomeetrise tunnikiirusega kepseldes ka Rakvere viadukti, vajutades selle omapärase ettevõtmisega järjekordse jälje ajalooraamatusse.
Katkematu tantsujada kulges üleeile läbi Lääne-Virumaa Tapalt Uljasteni. Vaprad rahvatantsijad ületasid kuni üheksakilomeetrise tunnikiirusega kepseldes ka Rakvere viadukti, vajutades selle omapärase ettevõtmisega järjekordse jälje ajalooraamatusse. Foto: Arvet Mägi

Pühapäeval läbi Lääne-Virumaa veerenud teatetants joonistas teedele tantsumustreid ja keerutusi, libises tasahilju ja kihutas maruhoona.

“Kõik läks väga hästi! Kõik rühmad olid olemas ja õigel ajal kohal, kõik pidulikult rahvariides, hoogu ja väge täis,” kiitis teatetantsu Lääne-Virumaa koordinaator Pilvi Lepiksoo.

Järvamaalt jõudis tants kohale täpselt kell 3.14 ning täpselt ettenähtud ajal kell 17.17 anti teatepulk üle idavirulastele. Vahepeal jäädi küll graafikust poole tunni võrra maha, aga siis põrutati sama palju ette, nii et pausikoht ehk paiga peal tantsimine kujunes veerand tunni asemel kolm­vee­rand­tunniseks.

“Vahepeal jäi tempo, mis oli mõeldud 5,5-6 kilomeetrit tunnis, aeglasemaks, aga Tarvanpää põrutas 9 kilomeetrit tunnis, siis jõuti graafikusse ja ettegi,” rääkis Lepiksoo. Koordinaatori sõnul aeglustas muusikaauto tempot, kui juhile peeglist paistis, et tantsijad kipuvad maha jääma, ning pani gaasi juurde, kui paistis tantsijatele jalgu jäävat.

Tantsujuhid, kelle rühmade paaridel oli mitu distantsi tantsida, olid eelmisel õhtul märkinud kriidi või pihustiga tee veerde paigutusjooni, et oleks võimalik esimese distantsi läbinud tantsupaar kiiresti ja täpselt paigutada teise, mõnikord ka kolmanda distantsi algusesse.

“Tore oli, väga tore oli! Raske oli ka, aga ikka oli tore!” kinnitasid tantsuvoorust tulnud Kadrina segarühma tantsijad, kes paarile mõõdetud 450 meetrit tantsisid kahes etapis. “Nii oli ikka kergem. Algul oli tempo aeglane, siis pani auto äkki kimaga minema,” jagas muljeid Jaanus Abner. Ju paar kippus autost mööda põrutama, arvasid rühmakaaslased.

Tarvanpää tantsujuhi Maie Orava sõnul oli teatetants tore väljaelamise võimalus, mida tantsijad igati nautisid. “Nad tantsisid mitu distantsi, olid kõik lõpuks higised ja õnnelikud, aga nii hoogu täis, et viimasele paarile tantsis terve rühm lihtsalt lustist järele ja pärast andsid veel 25minutise kontserdi,” rääkis tantsujuht.

Maie Orava idee järgi viis Tarvanpää “Hulkuri valsi” tema tõelisse keskkonda – maanteele. “Varem pole olnud sellist võimalust,” märkis Orav.

Kuigi võimalik oli tantsida ka salvestatud muusika saatel, andsid virulastele hoogu jalgadesse viis pillimeest. Kõige pikemalt, kolm tundi ehk 13 ja pool kilomeetrit tantsiti väsimatu Margus Laugesaare pilli järgi. “Pillimehe saatel on ikka parem tantsida, pillimees annab tantsijale hoogu juurde,” kinnitas Lepiksoo.

“Virulased said teatetantsuga väga võimsalt hakkama!” kinnitas teatetantsu idee autor Kalev Järvela. Graafiku kõikumine on Järvela sõnul loomulik, sest inimestel on erinev sammu pikkus. Et aga kiireim paar üheksakilomeetrise tantsukiiruse üles võttis, oli tingitud nii tantsurõõmust kui sütitavast muusikast. “Margus mängis nii, et küttis tantsijad üles. Pärast tantsiti veel pikk simman,” tähendas ta.

Liikluse poole pealt sujus kõik hästi: pühapäeval oli liiklus hõre, reguleerijad tegid oma tööd hästi ning autojuhid olid arusaajad, ütles koordinaator Pilvi Lepiksoo.

Teatetantsus osales 25 Lääne-Virumaa kollektiivi, kes läbisid tantsides 66,8 kilomeetrit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles