Jaapanist tulnud fotoharrastaja pildistas Virumaal juutidega seotud paiku

Aarne Mäe
, peatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõrma juudi surnuaed.
Tõrma juudi surnuaed. Foto: Arvet Mägi

Läinud pühapäeval ja esmaspäeval külastas Virumaad ameerika päritolu inglise keele filoloog Jono David, kes rahvuselt juudina oli huvitatud siinsetest juutidega seotud paikadest.



Harrastusfotograafina on tema fotohuvi selgelt suunatud juutide ajaloole ja tänapäevale, traditsioonidele ja kultuurile.
Rakvere vallas käis Jono David pildistamas Tõrmas asuvat juudi surnuaeda, Rakveres pildistas ta juudikalmistul ja kunagise palvemaja paigas.

Erilist huvi pakkusid fotograafile juudikalmistul esimesed matmispaigad, mis on pärit XVIII sajandi lõpust. Siis maeti juudid istuli asendis ning rikkamatele ehitati ka majake haua peale.

Virumaa reis jätkus Kiviõlis, kus oli Teise maailmasõja ajal koonduslaager. Teisel Virumaa päeval oli kohtumine Kohtla-Järve juudikogukonnas, pildile jäid Vaivara ja Ereda koonduslaagrite mälestustähised. Juudikommete kohaselt asetas Jono mälestusmärkide jalamile lillede asemel väikesed kivid. Huviga kuulas kauge külaline Sinimäe muuseumitöötaja seletusi, huvi tundes kohalike juutide saatuse vastu.

120 riigis

Nüüdseks on Jaapanis elav ja ülikoolides pedagoogina töötav mees pildistanud 85 riigis sünagooge, kalmistuid, koole, ühinguid, inimesi ja holokausti memoriaale.

Jono David on loonud juuditeemalise interneti fotobiblioteegi, kus on eksponeeritud 40 000 fotot. Eelmisel aastal korraldas ta oma personaalnäituse Washingtoni Juudikultuuri Keskuses. Reisimist ja pildistamist juutidega seotud paikades korraldab Jono täielikult oma kulu ja kirjadega, kulutades sellele oma ülikoolipalga ja neli kuud puhkust.
“Võimatu on fotodele jäädvustada kogu maailma juudielu. Kui saan vähemalt ühe protsendi sellest minu portaali külastajateni viia, olen oma missiooni täitnud,” ütles kauge külaline.

Fotobiblioteek juutidest

Tänavuse aasta reis ja pildistamine algas 1. augustil Moskvas, edasi pakkusid huvi Peterburi päevad. Sealt läks reis edasi Soome. Eesti nädalast veetis Jono David kaks päeva Virumaal. Fotodele peavad veel jääma Tallinna sünagoog, Eesti Juudikogukonna Keskus ja Valga juudikalmistu. Ees seisab Läti ja Leedu juudiajalooga seotud paikade jäädvustamine. Fotoreis lõpeb 15. septembril Poolas.

“Minu juuditeemaline fotobiblioteek saab täiendust tänu paljudele headele inimestele, kes leiavad aega seletusteks ja reisikava korraldamiseks,” kinnitas Jono David.

Rakveres võõrustas külalist ajakirjanik ja sõumees Samuel Golomb, kes on tuntud kui juudikultuuri siinne alalhoidja, Ida-Virumaal juudikogukonna juht Aleksandr Dusman.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles